Zlatna namirnica koja čuva zdravlje

23.11.2022.

Zlatna tekućina (med) od davnina se smatra bliskim „eliksiru života", a s istraživanjima njegovog kemijskog sastava dokazano nam je što je u medu toliko beneficijalno za naše zdravlje te zašto je opravdan taj status kojega ima. Prije nego što krenemo s razlaganjem meda na kemijske faktore koji opravdavaju reputaciju, moramo spomenuti njegovu povijesnu važnost.
U zapisima najpoznatijih starih civilizacija spominje se ovaj pčelinji proizvod; u starom Egiptu pronađeni su ćupovi s medom u grobnicama, pokopani zajedno s pokojnima. Ovo dovoljno govori koliko su ga važnim smatrali, jer su se u grobnice pokopavali većinom predmeti koji bi trebali olakšati prelazak na drugi svijet, ili na bilo koji drugi način pružiti pomoć i bogatstvo pokojnicima. Isto tako, postoje zapisi da su stari Grci jednako toliko cijenili med i opisivali kao kao svetu namirnicu tj. namirnicu bogova.
S kemijskog aspekta, med se većinom sastoji od ugljikohidrata – glukoze i fruktoze. Osim ovih prirodno prisutnih šećera, on sadrži iznimne količine antioksidansa koji su vrijedni pomoćnici u jačanju imuniteta i borbi protiv štetnih vanjskih utjecaja i slobodnih radikala. Nadalje, u manjim količinama sadrži i vitamine (A, D, C, E i K) i minerale (kalcij, magnezij...). Sve ovo u vrlo niskoj kalorijskoj vrijednosti (u jednoj žličici sadrži 64 kalorije), što je često razlog zašto se preporuča kao zamjena za konvencionalni šećer ljudima koji žele pripaziti na zdravlje i težinu.
 
Med proizvode medonosne pčele (ne sve pčele) iz sakupljenog peluda raznih biljaka u svojoj okolini. To je dug i iscrpljujuć proces za svaku pčelicu koja u njemu sudjeluje, stoga bi baš iz tog razloga trebali cijeniti njihov trud i pružati podršku proizvođačima meda koji se brinu o svojim pčelama na pravi način i proizvode prirodan med, bez dodataka umjetnih šećera i ostalih sastojaka. 
Kako nam sve med može pomoći?
Postoji zapravo čak nekoliko područja i sustava u tijelu gdje nam med igra važnu ulogu i pomaže našem tijelu da odrađuje svoje zadatke neometano, a mi smo se odlučili za 3 koja obuhvaćaju njegove najintenzivnije učinke. 
1.) Jača imunitet
Med se najčešće kao podrška imunitetu koristi u čajevima, posebice kada bolest već nastupi te se pokušavamo od nje izliječiti. Nekoliko stvari želimo naglasiti kada se radi o ovakvim situacijama: 
  •  potpuno smo u pravu kada se medom koristimo u ove svrhe, ali on može poslužiti i kao preventiva bolesti – jedite ga redovito (i ljeti i zimi) i ubrzo ćete uvidjeti koliko ste otporniji postali na štetne vanjske utjecaje!
  •  što se tiče čajeva, kava i drugih vrućih napitaka (ili slastica) u kojima se med koristi kao zasađivač, pripazite da ga ne izlažete temperaturi višoj od 40 stupnjeva jer tada on gubi vitamine i minerale, te ostaju samo šećeri.
Također, med može u još jednom smislu biti podrška imunitetu, a to su alergije. Kako med nastaje od peluda, može poslužiti kao preventiva kod te specifične alergije, zato što ga sadrži u vrlo malim količinama te ima jednak utjecaj kao npr. cjepivo.
 2.) Pomaže ublažiti simptome prehlade
U vrijeme zimskih mjeseci nerijetko je prehlada (popraćena kašljem i grloboljom) jedan od glavnih problema. Med će tu biti od velike pomoći, zahvaljujući ponajviše činjenici da je prepun antioksidansa i ima antibakterijsko djelovanje. Ukoliko ga koristite u kombinaciji s nekim drugim namirnicama, najviše đumbirom i limunom, kašalj će ubrzo biti nestati.
Zahvaljujući svojoj ljepljivoj teksturi i svim antibakterijskim svojstvima, med se „lijepi" za crveno grlo i gotovo instantno ublažava bol i upalu. U ovu svrhu najbolje je med pojesti na žličicu, posebice ujutro ili prije spavanja. Pokušajte pri vađenju meda iz staklenke koristiti drvenu žlicu, jer postoje nagađanja kako u dodiru s metalom također slabe njegova svojstva.
3.) Poboljšava spavanje i simptome tjeskobe 
Unatoč tome da sadrži ugljikohidrate, ipak će biti od velike pomoći svima koji imaju problema sa spavanjem. Naime, on će upravo zbog prisutnosti tih šećera na zdravi način potaknuti proizvodnju inzulina, koji će kao posljedicu izazvati podizanje razine serotonina – a on je zaslužan za naš neometan i kvalitetan san.
Tjeskoba i stres dva su najčešće usko povezana stanja uma, te se malo tko može „pohvaliti" da s njima nema problema. Med ovdje može pomoći iz nekoliko razloga: s tim da poboljšava spavanje indirektno pomaže umiriti tjeskobu i stres. Nadalje, on može sniziti povišen krvni tlak, koji je jedna od reakcija tijela na stres. 
Ako dosada niste imali naviku jesti med svakodnevno, nadamo se da smo vas uspjeli uvjeriti! Med kao redovita namirnica u vašem kućanstvu zaista mora imati svoje mjesto, a najbolje u kombinaciji s čajem ili na žlicu (umjest npr. nezdravih čokoladnih namaza). Čak i pri kupovini ove zdrave namirnice treba pripaziti, jer se često pod nazivom meda zapravo prodaje onaj vrlo niske kvaltete koji je obogaćen konvencionalim šećerom ili dobiven na način koji je štetan za pčele i okoliš. Ukoliko već nemate svog lokalnog pčelara, budite bez brige: u našem web shopu pronaći ćete Darbo prirodni med, koji je proizveden na siguran i odgovoran način, te je u njemu sadržano svo bogatstvo prirodno prisutno u medu.
Izvori:
https://eljekarna24.hr/savjeti/dobrobiti-meda-za-zdravlje-120/
https://www.zdravisimo.com/blog/med-i-zdravlje.html
https://miss7.24sata.hr/lifestyle/evo-sto-ce-se-sve-dogoditi-tvom-tijelu-ako-pocnes-svaki-dan-jesti-zlicu-meda-27016
https://vitamini.hr/hrana-i-zivot/hrana/med-je-najstarija-vrsta-zasladivaca-710/
https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/prednosti-meda-za-zdravlje---652580.html
https://n1info.hr/zdravlje/sto-se-dogada-s-vasim-tijelom-ako-svaki-dan-jedete-med/
https://hipokrat.com.hr/med-i-zdravlje/


Kako su povezani Božić i zimski solsticij?

Kako su povezani Božić i zimski solsticij?

Zima donosi posebnu magiju sa sobom, a dva važna datuma koja označavaju početak ove sezone su zimski solsticij i Božić. Iako je zimski solsticij astronomski događaj, a Božić vjerski i kulturni praznik, postoji nekoliko zanimljivih veza između njih, te ih možemo povezivati kroz simbole i tradicije. U
Mindful eating: Kako uživati u hrani bez osjećaja krivnje tijekom blagdana

Mindful eating: Kako uživati u hrani bez osjećaja krivnje tijekom blagdana

Blagdani su po mnogočemu magični, ali jedna se činjenica ipak mora priznati: ovo je doba kada se puno kuha, peče i jede. Kako izbjeći prejedanje, a pritom se u potpunosti prepustiti uživanju? Ključ je 'mindful eating' – svjesnom jedenju koje nas uči da ponovno uživamo u hrani na zdrav način, bez str
Pripremite sami svoje blagdanske mješavine začina

Pripremite sami svoje blagdanske mješavine začina

Blagdanski začini imaju nevjerojatnu sposobnost da probude sjećanja, stvaraju ugodu i unesu toplinu u naše domove. Mnogi od tih začina koriste se stoljećima – ne samo zbog okusa već i zbog svojih ljekovitih svojstava. U nastavku ćemo istražiti kako su neke od popularnih mješavina začina nastale, gdj

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više