Veganuary – 7 Ukusnih veganskih recepata za početnike

3.1.2024.

Veganuary, spoj riječi "vegan" i "january", predstavlja izazov koji potiče ljude diljem svijeta da tijekom siječnja pređu ili bar isprobaju na veganski način prehrane. Ovaj trend postao je globalni pokret usmjeren na poboljšanje zdravlja, očuvanje okoliša i smanjenje patnje životinja. 
Povijest veganske prehrane seže daleko unatrag, s korijenima u etičkim i filozofskim razmišljanjima o odnosu prema životinjama i okolišu. Veganstvo nije samo prehrambeni izbor, već i način života koji uključuje izbjegavanje svih proizvoda životinjskog podrijetla – od prehrambenih do kozmetičkih. Rani oblici veganskog načina prehrane mogu se pratiti još u antičkim civilizacijama, ali je koncept postao poznat u 20. stoljeću.
Veganuary i povijest veganskog načina života
Riječ "vegan" prvi je put upotrijebljena 1944. godine od strane osnivača britanskog Vegan Societyja, Donalda Watsona. Watson i njegovi suradnici željeli su stvoriti jasnu razliku između vegetarijanstva, koje uključuje konzumaciju mliječnih proizvoda i jaja, i veganstva koje se zalaže za potpuno izbjegavanje svih životinjskih proizvoda. Ideja je brzo rasla i postala pokret širom svijeta.
Različiti faktori, poput etičkih uvjerenja, zdravstvenih razmatranja te brige za okoliš, potiču ljude da se okrenu veganskom načinu života. Ovaj kontinuirani porast interesa za veganizmom odražava se i u popularnosti inicijativa poput Veganuaryja, koje pružaju podršku onima koji žele istražiti i prihvatiti ovu održivu i etički usmjerenu prehranu.
Veganuary je nastao 2014. godine kao kampanja koja potiče ljude na mjesec dana veganskog načina prehrane. Cilj je educirati o prednostima veganske prehrane te potaknuti ljude na održiviji i etički prihvatljiviji način života. Veganizam ima duboke korijene u etičkim i okolišnim vrijednostima, a njegova popularnost raste iz godine u godinu.

Ključni sastojci u veganskoj kuhinji
Pri prelasku na vegansku prehranu, ključno je poznavanje zamjenskih sastojaka. Sojina krema za kuhanje, biljna mlijeka poput sojinog, bademovog, rižinog i zobenog te raznovrsno povrće, voće, orašasti plodovi, žitarice i mahunarke često se koriste kao osnovni elementi u veganskim receptima.
Meso i njegova adekvatna zamjena je najčešći argument protiv veganstva, jer pojedinci i dalje smatraju kako se meso ne može adekvatno zamjeniti. Više o ovoj temi možete pročitati u našem starijem blogu, a o biljni izvorima proteina možete saznati ovdje.
Soja je definitivna kraljica veganske kuhinje, jer je okusom neutralna, a u sebi sadrži obilje proteina i minerala koji su u veganskoj prehrani malogdje drugdje zastupljeni. Osim soje i njenih proizvoda, u veganskoj je kuhinji vrlo cijenjen i prehrambeni kvasac. U njemu je sadržana velika količina proteina, a svojom aromom i teksturom bez problema služi kao zamjena za parmezan.
Nadalje, žitarice poput kvinoje i heljde također su izvor aminokiselina i minerala kojih inače u biljnom svijetu i nema previše, grahorice predstavljaju izvor vlakana i nekih minerala, dok sjemenke i orašasti plodovi predstavljaju najpotpuniji izvor zdravih masti i vlakana. 
A sada, krenimo s naših 7 veganskih recepata uz pomoć kojih ćete na brz i jednostavan način moći kreirati potpun i izbalansiran veganski obrok ili desert!

Namaz od bučinih sjemenki
Krećemo s jednim vrlo neobičnim i svestranim namazom koji, poslužen uz integralni punozrnati kruh ili krekere, čini potpun i izbalansiran međuobrok ili predjelo! Puni recept za ovaj kremasti i zdrav namaz možete pronaći ovdje.
Tofu curry s kokosovim mlijekom
Sastojci:
  • 1 žlica biljnog ulja
  • 1 bijeli luk, nasjeckan na kockice
  • 1 paprika, nasjeckana
  • 3 češnja češnjaka, sitno sjeckana
  • 2 cm svježeg đumbira, sitno sjeckanog (ili naribanog)
  • 1 žlica curry praška
  • ½ žličice kurkume
  • ½ žličice kumina u prahu
  • 400 ml (1 konzerva) kokosovog mlijeka
  • ½ šalice sjeckanih rajčica ili passate
  • 2 žlice koncentrata od rajčice
  • 1 blok (400 g) ekstra tvrdog tofua, narezanog na kvadratiće 
  • 2 šalice baby špinata
  • 1 limun, korica i sok
  • 1 žlica kikirikija
  • Sol i papar, po ukusu
  • Poslužite s kuhanom rižom
Postupak:
U velikoj tavi na srednje jakoj vatri, dodajte biljno ulje, luk, papriku, sol i papar. Dinstajte dok luk ne počne smeđiti, otprilike 4-5 minuta.
Dodajte češnjak, đumbir, curry prašak, kurkumu i kumin te miješajte još minutu ili dvije, dok ne zamiriše.
Smanjite temperaturu na nisku i umiješajte kokosovo mlijeko, sjeckane rajčice i koncentrat rajčice dok se dobro ne povežu. Dodajte tofu i nježno miješajte kako bi se prekrio umakom.
Pustite da curry zavrije prije nego što smanjite vatru na lagano kuhanje. Kuhajte otkriveno 5 minuta.
Umiješajte špinat, koricu limuna i sok od limuna dok špinat ne uvene. Kušajte i dodajte po potrebi soli i papra. Poslužite s kikirikijem preko riže. Uživajte!
Kremasti pire od batata
Sastojci:
  • 3 veća batata
  • 200 ml Condi sojine krema za kuhanje
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica veganskog maslaca (ili margarina)
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi peršin za posipanje
Postupak:
Ogulite i narežite batate na polumjesece jednake debljine. Kuhajte ih u vodi dok ne omekšaju.
Ocijedite vodu i dodajte sojinu kremu za kuhanje, sol i papar.
Pire miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Poslužite posipano svježim peršinom i kao prilog glavnom jelu.
Veganske lazanje
Ako bi morali birati općeprihvaćeno omiljeno jelo, lazanje bi sigurno bile u užem izboru. Punjenje lazanja je samo po sebi svestrano i voli eksperimente, a tjestenina koja se koristi može varirati od svježe do integralne. S lazanjama se zaista može sve!
Recept za naše veganske i bezglutenske lazanje možete pronaći ovdje, a moramo napomenuti kako se neke namirnice u receptu mogu i izbjeći kako bi im okus bio malo sličniji regularnim lazanjama. To su prehrambeni kvasac, miso pasta i tahini koje možete zamijeniti koncentratom rajčice.
Sada slijede 3 raskošna veganska deserta na čiju će vam samu sliku krenuti rasti zazubice!

Sirova torta s jagodama
Nemojte da vas obeshrabri riječ 'sirovo', jer to samo znači da nema kuhanja i pečenja. Ipak, torta sama po sebi je božanstvenog okusa i izgleda, a zahvaljujući odabranim sastojcima – lagana je i zdrava!
Recept za ovu prekrasnu tortu možete pronaći ovdje.
Veganski čokoladni keksi
Da, dobro ste pročitali – ne morate se odricati omiljenih čokoladnih keksa kada prelazite na vegansku prehranu. Uz Bakin'mix mješavinu za kekse osigurana je brza i jednostavna priprema, a Nocciolata bez laktoze osigurava kremasto čokoladno zadovoljstvo u svakom zalogaju.
Recept za ove keksiće nalazi se na Bakin'mix web stranici.

Veganski čokoladni mousse
Za kraj smo ostavili najjednostavniji i garantirano svima ukusan – čokoladni mousse. Tko bi mogao negodovati na puni okus čokolade i pjenastu teksturu mousse-a?
Kliknite ovdje za puni recept.
 
U slast i sretan vam Veganuary!

Izvori:
https://www.yayforfood.com/recipes/tofu-coconut-curry/
https://www.theconsciousplantkitchen.com/vegan-mashed-sweet-potatoes/
https://www.all-natural.hr/hr/novogodisnji_mousse/669/33
https://www.bakin-mix.com/recept/veganski-bezglutenski-keksi/
https://www.all-natural.hr/hr/namaz_od_bucinih_sjemenki/638/33
https://www.all-natural.hr/hr/vegan_lazanje_bez_glutena/631/33
https://vegnews.com/vegan-news/veganuary-campaign-documentary
https://theboar.org/2020/11/history-veganuary/
https://www.a-1.hr/hr/prehrambeni_kvasac___veganska_supernamirnica/322/8

Fermentacija za početnike: Kako započeti kod kuće?

Fermentacija za početnike: Kako započeti kod kuće?

Fermentirana hrana neizostavan je dio ljudske prehrane već stoljećima,a gotovo svaka kultura ima svoja tradicionalna jela koja uključuju fermentaciju. Od kiselog kupusa do kiselog tijesta i kimchija, bar ste s nekima od ovih specijaliteta već upoznati. U današnjem blogu saznajte koji su zdrastveni b
Svemoćna zob: Zašto su zobene pahuljice savršen izbor za jesen i zimu

Svemoćna zob: Zašto su zobene pahuljice savršen izbor za jesen i zimu

Zobene su pahuljice u ljudskoj prehrani već stoljećima, a zadnjih nekoliko godina internet je preplavljen 'brzim, jednostavnim i zdravim' receptima koji koriste ovaj sastojak. U današnjem blogu saznajte zašto su zobene pahuljice toliko popularne, koja je njihova prava snaga, odakle su nam stigle te
Umjetna i prirodna sladila – Koje su razlike i kako utječu na naše zdravlje?

Umjetna i prirodna sladila – Koje su razlike i kako utječu na naše zdravlje?

Konzumacija šećera često je povezana s pretilošću, dijabetesom, karijesom i drugim zdravstvenim problemima. Kako bi se izbjegla pojava ovih zdravstvenih problema, mnogi se okreću različitim alternativama šećeru, koje nude sladak okus bez štetnih učinaka. Postoji poveći broj sladila koje se koriste k

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više