Tajna veza celijakije i bolesti štitnjače

5.7.2021.

Što je celijaklija, a što bolest štitnjače?
Celijaklija ili glutenska enteropatija nasljedna je imunološka bolest koju karakterizira intolerancija na gluten i otkriva se kod sve većeg broja ljudi. Gluten je bjelančevinasta komponenta koja se nalazi u pšenici, brašnu, raži, ječmu i zobi. Osobe koje pate od celijaklije u opasnosti su od trajnog oštećenja sluznice tankog crijeva, što može dovesti do komplikacija.

Štitnjača je žlijezda koja je zadužena za proizvodnju nekoliko vrlo važnih hormona koji održavaju normalan ritam funkcioniranja organizma. U slučaju da štitnjača proizvodi premalo hormona, rad cijelog metabolizma se usporava i obrnuto.

Kada se javljaju i kako dijagnosticirati?
Celijaklija se najčešće otkriva kod djece u periodu između 6. mjeseci do 2. godine života, iako nije isključivo da se pojavi i u drugoj životnoj dobi. Neki od najčešćih simptoma celijaklije su: kronična dijareja, gubitak ili dobivanje kilograma, gubitak teka, nadutost, pojava osipa,… Ovi simptomi mogu biti posljedica i mnogih drugih bolesti, stoga je jedini način za potvrditi dijagnozu odlazak liječniku.

Hashimotov sindrom javlja se češće kod žena i mogućnost razvitka ovog sindroma raste s godinama. Karakterizira ga (najčešće) usporen rad štitnjače čijih hormona zatim u tijelu nedostaje i usporava se cijeli organizam. Neki od simptoma su umor, konstipacija, temperaturna preosjetljivost, nagli porast kilaže i slično. Bolest je neizlječiva i također mora biti potvrđena od strane liječnika.
 
 
Povezanost celijaklije i bolesti štitnjače
Istraživanja su pokazala da se celijaklija vrlo često javlja udružena i sa drugim bolestima. Najčešće od nje obole osobe koje već boluju od dijabetesa tipa 1 i 2, autoimune bolesti štitnjače, hepatitisa…  Dokazano je da celijakija kao autoimuna bolest može biti okidač za neke druge autoimune bolesti, poput Hashimotovog sindroma kojeg karakterizira smanjena mogućnost štitnjače za proizvodnju hormona. 

Odnos glutena i štitnjače
Molekularna struktura jedne komponente glutena i molekularna struktura proteina štitnjače vrlo su slične. Kada kod pacijenata koji boluju od celijaklije glutenska komponenta dospije u krvotok, imunosni sustav počinje stvarati antitijela koja će djelovati protiv nje, ali i protiv svih sličnih struktura. Upravo na taj način antitijela uništavaju i zdravo tkivo štitaste žlijezde. Kada antitijela unište tkivo štitaste žlijezde ona prestaje ili počinje smanjeno proizvoditi hormone, koji zatim padaju ispod optimalne razine. Ovdje se počinje događati hipotireoza ili čak može doći do pojave Hashimotovog sindroma. 

Vrlo je važno obavljati redovite sistematske preglede. S obzirom da je pojava bolesti štitnjače češća kod žena i brže se otkrije nego celijakija, ukoliko primjetimo neke od simptoma bolesti crijeva ili usporenog rada štitnjače važno je savjetovati se sa svojim liječnikom kako bi se na vrijeme moglo reagirati i spriječiti trajne posljedice.
 
 
Više o tome kako se nositi sa dijagnozom celijakije, pročitajte ovdje. 

Izvori:
  • https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/9516/Celijakija-bolest-brojnih-lica.html
  • https://www.savjetifarmaceuta.com/savjetifarmaceuta.com/2017/11/29/uticaj-glutena-na-autoimune-bolesti-stitne-zlijezde/
  • https://ordinacija.vecernji.hr/zdravlje/preventiva/stitnjaca-sve-sto-trebate-znati-o-zlijezdi-koja-upravlja-proizvodnjom-vase-energije/ 
  • https://zdravarica.com/celijaklija-simptomi-dijagnoza-i-lijecenje/
  • https://poliklinika-mazalin.hr/blog/sto-je-hashimotov-sindrom/


 

Svemoćna zob: Zašto su zobene pahuljice savršen izbor za jesen i zimu

Svemoćna zob: Zašto su zobene pahuljice savršen izbor za jesen i zimu

Zobene su pahuljice u ljudskoj prehrani već stoljećima, a zadnjih nekoliko godina internet je preplavljen 'brzim, jednostavnim i zdravim' receptima koji koriste ovaj sastojak. U današnjem blogu saznajte zašto su zobene pahuljice toliko popularne, koja je njihova prava snaga, odakle su nam stigle te
Umjetna i prirodna sladila – Koje su razlike i kako utječu na naše zdravlje?

Umjetna i prirodna sladila – Koje su razlike i kako utječu na naše zdravlje?

Konzumacija šećera često je povezana s pretilošću, dijabetesom, karijesom i drugim zdravstvenim problemima. Kako bi se izbjegla pojava ovih zdravstvenih problema, mnogi se okreću različitim alternativama šećeru, koje nude sladak okus bez štetnih učinaka. Postoji poveći broj sladila koje se koriste k
Stigla je jesen – Saznajte što je u sezoni!

Stigla je jesen – Saznajte što je u sezoni!

Nakon ljeta, mnogi će se složiti da i jesen ima svojih ljepota. Po završetku sezone sunčanja, topline i duljih dana, jesen nas zove da se povučemo u udobnost svog doma i pripremamo jela koje će nas ugrijati. Pripremite se s nama za pravu, hladnu jesen uz sezonske namirnice i najukusnija topla jela o

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više