Svjetski dan biljnih mlijeka

22.8.2022.

22. kolovoza obilježavamo dan kojem će se obradovati i vegani i ljudi alergični na laktozu: Svjetski dan biljnih napitaka. Prvi put se ovaj datum obilježio u 2017. godini, a "krivac" je Robbie Lockie, osnivač poznatog portala Plant Based News. Obilježavanje ovog dana je korak naprijed ka podizanju svijesti o važnostki zdravlja i održivosti. Biljni napici bolji su kako za naše zdravlje, tako i za planetu. Čaša kravljeg mlijeka proizvede tri puta više stakleničkih plinova od bilo kojeg biljnog napitka. Prema mišljenju sve većeg broja ljudi, krave se za mlijeko iskorištavaju na etički nekorektan i nemoralan način, te velik broj ljudi prestaje s konzumacijom kravljeg mlijeka upravo iz tog razloga.

Stoga, ako razmišljate o prelasku na biljne napitke ili prehranu, današnji dan je odličan motiv za početak!
Sretan svemir biljaka
Savjetujemo vam da isprobate više različitih biljnih napitaka kako biste saznali koji vam okusom i teksturom najviše odgovara. Ponuda je zaista raznolika pa će tako i oni najzahtjevniji pronaći nešto za sebe u našem asortimanu. 

  • Riža je bez glutena, lako je probavljiva i ugodnog je okusa. Napitak od riže sam po sebi je slađi, stoga je odličan za kavu i smoothie.
  • Zob je najodrživiji od svih napitaka biljnog podrijetla. Slično kao i riža, ovaj je napitak slađi, ali je gušći od rižinog.
  • Sojin napitak iako ima specifični okus za njegovu pripremu, kao i kod zobi, troši najmanje vode od sjemena do konačnog proizvoda. Štoviše, njegov sastav proteina prilično je sličan onom u kravljem mlijeku. Umjerene količine soje korisne su za zdravlje, osobito žena zbog prisutstva estrogena. 
  • Badem je vrlo popularan, specifičan okus čini ovaj napitak mnogima omiljenim. Njegova orašasta aroma obogaćuje kavu ili zobenu kašu, ali može se uživati i samostalno.
  • Lješnjak je vrlo ekološki prihvatljiv i ima odličan okus. Lješnjaku nisu potrebne pčele za oprašivanje, a budući da raste u hladnijoj klimi, ne treba mu niti puno vode.
Ostavimo kravlje mlijeko onima kojima je namijenjeno, a za svoje zdravlje radije odaberimo jednu od ukusnih alternativa napravljenih od biljaka.
 
Osim što biljni napitci imaju više kalcija i manje šećera od kravljeg mlijeka, imaju i druga dobra svojstva:
  • Lako su probavljivi: kravlje mlijeko većini ljudi veliko je opterećenje za probavni sustav. To se očituje nadutošću i vjetrovima. Konzumacijom sojinog, zobenog ili mlijeka od lješnjaka vaš će se probavni sustav osjećati kao na godišnjem odmoru! 
  • Zdrava ravnoteža mono i polinezasićenih masti
  • Bez kolesterola su, što znači da su izuzetno dobri za naše zdravlje, a posebno će vam vaš kardiovaskularni sustav biti zahvalan na njihovoj konzumaciji.
 
Biljno mlijeko za kuhanje, zašto ne!
Biljna mlijeka također su odlična zamjena za kravlje mlijeko u kulinarstvu.  Za zdraviju prehranu dodajte ih kremastim juhama, veganskim umacima za tjesteninu, biljnim sladoledima i smoothiejima. Mogućnosti su beskrajne, a ograničeni ste samo svojom maštom.

Želimo vam puno zabave u otkrivanju novih okusa i stvaranju svježih kombinacija!

Kako su povezani Božić i zimski solsticij?

Kako su povezani Božić i zimski solsticij?

Zima donosi posebnu magiju sa sobom, a dva važna datuma koja označavaju početak ove sezone su zimski solsticij i Božić. Iako je zimski solsticij astronomski događaj, a Božić vjerski i kulturni praznik, postoji nekoliko zanimljivih veza između njih, te ih možemo povezivati kroz simbole i tradicije. U
Mindful eating: Kako uživati u hrani bez osjećaja krivnje tijekom blagdana

Mindful eating: Kako uživati u hrani bez osjećaja krivnje tijekom blagdana

Blagdani su po mnogočemu magični, ali jedna se činjenica ipak mora priznati: ovo je doba kada se puno kuha, peče i jede. Kako izbjeći prejedanje, a pritom se u potpunosti prepustiti uživanju? Ključ je 'mindful eating' – svjesnom jedenju koje nas uči da ponovno uživamo u hrani na zdrav način, bez str
Pripremite sami svoje blagdanske mješavine začina

Pripremite sami svoje blagdanske mješavine začina

Blagdanski začini imaju nevjerojatnu sposobnost da probude sjećanja, stvaraju ugodu i unesu toplinu u naše domove. Mnogi od tih začina koriste se stoljećima – ne samo zbog okusa već i zbog svojih ljekovitih svojstava. U nastavku ćemo istražiti kako su neke od popularnih mješavina začina nastale, gdj

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više