Prirodni pomoćnici našem zdravlju

26.1.2022.

Jeste li znali da naše zdravlje započinje u probavnom sustavu? Naime, velik dio zdravstvenih problema (poput alergija, problema sa kožom i kosom, problema sa tlakom...) potječe iz nepravilnog funkcioniranja probavnog sustava ili nepravilne prehrane. Uloga probiotika je optimizacija funkcioniranja probavnog sustava i vraćanje (održavanje) ravnoteže crijevne mikroflore.

Probiotici su dobre bakterije koje u potiču prerađivanje hrane, potiskuju štetne mikroorganizme i razgrađuju otrovne tvari. Naša crijeva prepuna su raznih bakterija i mikroorganizama, od kojih su probiotici skupina onih koje su dobre za naše zdravlje. To su živi organizmi koji neprestano iznova obavljaju svoju funkciju, a kod narušene ravnoteže probavnog sustava njih ima manje ili brže umiru.

Ravnotežu crijevne mikroflore može narušiti nekoliko čimbenika: stres, nepravilna prehrana, pušenje, pretjeran unos alkohola i općenito vođenje neaktivnog i nezdravog načina života.

Mnogi benefiti za naš organizam proizlaze iz pravilne probave, ali i korištenja probiotika. Naime, probiotici mogu regulirati krvni tlak, pomoći u gubljenju viška kilograma, regulirati kolesterol i čuvati zdravlje kostiju, kože i kose.

Dakle, koji su najbolji prirodni probiotici?

Prirodni jogurt
Najpoznatiji član ove skupine je svakako jogurt. Njegova probiotička svojstva poznata su nam svima. Pri kupnji jogurta pripazite na deklaraciju: ukoliko nigdje na naljepnici od jogurta ne piše da sadrži aktivne bakterije, tada je jogurt pasteriziran i sve bakterije su iz njega uklonjene. Također, pokušajte nabaviti čim prirodniji jogurt, po mogućnosti od OPG-ova ili sličnih malih trgovaca.

Kefir
Još jedan fermentirani mliječni proizvod koji osim probiotičkih bakterija još sadrži i puno vitamina i minerala, koji sudjeluju u čuvanju zdravlja kostiju, kože i kose. Isto kao i u slučaju jogurta, poželjno je da pokušate potražiti čim prirodniji kefir. 

Fermentirani sirevi
Niz mliječnih proizvoda završiti ćemo sa sirom, od kojih probiotike sadrže mozzarela, gauda i cheddar. Sa fermentiranim mliječnim proizvodima se ne smije pretjerivati, već ih koristiti umjereno kako bi se postigao željeni probiotički učinak. Dobar izbor su mliječni proizvodi od bilo koje vrste mlijeka: ovčjeg, kravljeg ili kozjeg. 

Ukoliko pratite veganski plan prehrane, probiotika ima mnogo i u biljnim proizvodima:

Kiseli kupus

Najpopularnije zimsko povrće, kiseli kupus ima stvarno mnogo benefita za naše zdravlje. Osim izuzetnog bogatstva vitaminom C (koji nam je zimi prijekopotreban), ova namirnica također sadrži veće količine probiotika i vlakana, koji zajedno čine recept za savršeno funkcioniranje probave.Bitno je samo pri kupnji pripaziti da kiseli kupus nije pasteriziran, jer se tim procesom odstranjuju sve bakterije.

Tempeh

Ovaj proizvod se dobiva fermentacijom soje, koja ga obogaćuje bakterijama. Osim probiotičkih bakterija, tempeh je dobar izvor blijnih proteina. Možete ga pronaći u specijaliziranim trgovinama sa zdravom hranom.

Miso

Ovo je tradicionalna japanska namirnica, a riječ je o pasti od fermentirane soje. Boja paste varira ovisno o količini začina koji se koriste i duljini procesa fermentacije. Što je dulja bila fermentacija, to je tamnija boja i intenzivniji okus, ali i sadrži veću količinu probiotika. Može ga se koristiti više puta tjedno, kao dodatak juhama i varivima.

Kombucha

S fermentirane soje prelazimo na fermentirane gljive. Ova namirnica dostupna je u trgovinama, ali se isto tako može i napraviti kod kuće. Redovita konzumacija konbuche osim probavnog sustava također i ojačava imunitet. Nadalje, dobar je saveznik u čišćenju jetre, poticanju mršavljenja, podizanju razine energije i jačanju kose i očuvanju zdravlja kože. 

Kimchi

Zadnji prirodni probiotik na našem popisu, kimchi se dobiva fermentacijom povrća. Ovo je još jedna tradicionalna azijska namirnica, a povrće koje se najčešće fermentira su kineski kupus i mrkva. Tajna dobrog kimchija je u začinima, od kojih se preporuča korištenje svježeg đumbira, čili papričice ili češnjaka. Možete ga izraditi kod kuće, ali je od presudne važnosti kvaliteta povrća koja se koristi zato što pesticidi nisu dozvoljeni u ovoj namirnici (zbog njihove izrazite štetnosti).

Pri korištenju probiotika moramo imati na umu: da se oni nebi smjeli konzumirati na prazan želudac zato što je želučana kiselina tada jača i velik dio bakterija će odumrijeti. Također, kako bi oni počeli imati utjecaja potrebno je konzumirati ih umjereno i dosljedno (svaki dan), ali i redovito mijenjati namirnice. Nakon nekoliko mjeseci crijevna će se mikroflora obnoviti, a kako bismo zadržali to optimalno stanje, potrebno je stvoriti navike učestale konzumacije prirodnih probiotika. 

Izvori:
  • https://www.zdravaiprava.com/10-veganskih-probiotika-koji-jacaju-imunitet-pospesuju-varenje/
  • https://ordinacija.vecernji.hr/zdravi-tanjur/hrana-kao-lijek/ne-kupujte-skupe-probiotike-ove-namirnice-prava-su-riznica-dragocjenih-mikroorganizama/
  • https://www.naturala.hr/probiotici-10-namirnica-s-najvise-probiotickih-bakterija/
  • https://mozaikmedici.com/clanak/koji-su-to-prirodni-probiotici-najefikasniji
  • https://hr.bio-green.net/6574584-all-about-natural-probiotics-to-discover-their-virtues-which-foods-contain-the-most-and-which-are-the-correct-quantities-to-have-important-health-benefits
  • https://www.generali.rs/blog/najbolji-prirodni-probiotici.1243.html?clId=134
  • https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/kombucha
  • https://www.biobio.hr/bioblogija/sto-kimchi-i-zasto-zdrav-2950/

Kako su povezani Božić i zimski solsticij?

Kako su povezani Božić i zimski solsticij?

Zima donosi posebnu magiju sa sobom, a dva važna datuma koja označavaju početak ove sezone su zimski solsticij i Božić. Iako je zimski solsticij astronomski događaj, a Božić vjerski i kulturni praznik, postoji nekoliko zanimljivih veza između njih, te ih možemo povezivati kroz simbole i tradicije. U
Mindful eating: Kako uživati u hrani bez osjećaja krivnje tijekom blagdana

Mindful eating: Kako uživati u hrani bez osjećaja krivnje tijekom blagdana

Blagdani su po mnogočemu magični, ali jedna se činjenica ipak mora priznati: ovo je doba kada se puno kuha, peče i jede. Kako izbjeći prejedanje, a pritom se u potpunosti prepustiti uživanju? Ključ je 'mindful eating' – svjesnom jedenju koje nas uči da ponovno uživamo u hrani na zdrav način, bez str
Pripremite sami svoje blagdanske mješavine začina

Pripremite sami svoje blagdanske mješavine začina

Blagdanski začini imaju nevjerojatnu sposobnost da probude sjećanja, stvaraju ugodu i unesu toplinu u naše domove. Mnogi od tih začina koriste se stoljećima – ne samo zbog okusa već i zbog svojih ljekovitih svojstava. U nastavku ćemo istražiti kako su neke od popularnih mješavina začina nastale, gdj

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više