Žitarice su jednogodišnje biljke iz porodice trava. Također, one su namirnica koja se svrstava u osnovnu prehrambenu skupinu i glavni su sastojak za kompletan obrok, uz povrće, voće i proteine. Sačinjene su od složenih ugljikohidrata te zbog toga imaju nizak glikemijski indeks (ne uzrokuju skokove razine šećera u krvi) i pružaju dulji osjećaj sitosti.
Žitarice se već tisućama godina koriste u prehrani ljudi, a stigle su nam sa svih strana svijeta. Pšenica i ječam smatraju se najstarijim žitaricama zbog činjenice da su se koristili u prehrani drevnih Egipćana, Rimljana i Grka, ali i prvih naroda Azije i Amerike, koji su nam također donijeli i rižu i kukuruz. U azijskim zemljama one i dalje čine temelj prehrane te se koriste u većini jela. Može se reći kako je čovječanstvo opstalo i preživjelo zahvaljujući žitaricama, što zbog toga jer su se ljudi njima hranili, a što zbog činjenice da su ujedno i hrana za stoku.
Cijelo zrno žitarica sastoji se od mekinje, klice i endosperma, te svaki njen dio sadrži jedan udio hranjivih tvari. Vitamini, minerali i vlakna nalaze se u mekinjama (ljuska) i klicama, koje se odstranjuju prilikom obrade žitarica. Iz tog razloga moramo u prehrani birati cjelovite žitarice, ukoliko nam je cilj hraniti se čim zdravije.
U zdravoj prehrani je najbitnija raznovrsnost tj. moramo nastojati da nam prehrana ne bude jednolična. Isto pravilo vrijedi i za žitarice: kako bi dobili najviše benefita iz uvođenja žitarica u svakodnevnu prehranu, moramo konzumirati nekoliko njihovih vrsta i redovito mijenjati obroke tj. načine na koje ih konzumiramo. Žitarice koje se koriste u ljudskoj prehrani su: pšenica, kukuruz, riža (više vrsta), ječam, raž, zob, proso, heljda, amarant, kvinoja i pir. Postoje i bulgur i cous cous, koji su proizvodi od pšenice i često se zabunom navode kao zasebne žitarice. Popis žitarica je dugačak stoga raznovrsnost jela ne mora predstavljati problem i mnogo je prostora za maštovitost i istraživanje.
S obzirom na to da je pšenica najučestalija i najkorištenija žitarica, ne čudi da se njeni proizvodi najviše koriste u klasičnoj ljudskoj prehrani. Proizvodi od bijelog brašna (većinom pekarski proizvodi i tjestenina) su nezdravi zbog toga što se proizvode od oljuštene pšenice, što znači da sadrže samo ugljikohidrate i malen dio njenih bjelančevina. Proizvodi od bijelog brašna iz tog razloga mogu dovesti do nakupljanja kilograma, ali i raznih probavnih smetnji.
Odabrali smo 3 vrste žitarica koje zbog svojih benefita za zdravlje uživaju titulu najzdravijih žitarica.
Kvinoja
Najvažnija činjenica o kvinoji je da sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina, što je za namirnice biljnog podrijetla neuobičajeno i upravo iz tog razloga je vrlo cijenjena. Sadrži još i značajnu količinu proteina i vlakana, vitamina B skupine (pogotovo B2 i B12), minerale željezo, magnezij, kalij i kalcij te antioksidanse. Ona je prava riznica nutrijenata, zbog čega se preporuča uvrstiti u redovitu prehranu svima, a posebice vegetarijancima i veganima.
Lako je probavljiva, ali dugo održava sitost, stoga može pomoći i u gubitku viška kilograma. Može imati protuupalno i antivirusno djelovanje, a ne sadrži gluten, stoga je dostupna za konzumaciju i onima koji boluju od celijakije ili intolerancije na gluten.
Nadalje, ova žitarica sadrži flavonoide (koji se inače nalaze u bobičastom voću) koji su odgovorni za jačanje i čuvanje zdravlja srca i kardiovaskularnog sustava. Zbog svih svojih svojstava ona također može biti pomoćnik u snižavanju lošeg kolesterola i povišenog krvnog tlaka.
Nakon saznanja o svim njenim benefitima, nadamo se kako ćete se ubrzo odlučiti uvrstiti ju u svoj jelovnik. Kvinoja je zaista najzdravija žitarica te ima vrlo pozitivne učinke na zdravlje, a dolazi u 3 boje: crvena, crna i bijela. Ona može biti poslužena kao prilog s povrćem, kao sastavni dio glavnog jela ili čak može i poslužiti u obliku kaše za doručak.
Heljda
Još jedan junak u skupini žitarica, heljda je jedna od žitarica koja također ima brojne benefite za ljudsko zdravlje, a potekla je iz Azije u kojoj je već tisućama godina temelj prehrane. Ona je zapravo pseudožitarica (nije prava žitarica) i ne sadrži gluten, stoga njene benefite za zdravlje mogu uživati baš svi. Ona (slično kvinoji) sadrži 8 esencijalnih aminokiselina. Jedna od njih je lizin, kojeg od svih žitarica u heljdi ima u najvećem postotku.
Heljda ima mnoge utjecaje na zdravlje: pomaže u očuvanju zdravlja srca i kardiovaskularnog sustava, sadrži mnogo antioksidansa koji neutraliziraju slobodne radikale, ima velike količine minerala (kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo i natrij), njene bjelančevine snižavaju kolesterol i visok krvni tlak, dok je njen sadržaj vlakana odgovoran za redovitu i zdravu probavu.
Zbog njenog specifičnog okusa, primjena heljde u ljudskoj prehrani je raznovrsna: može poslužiti kao prilog ili glavno jelo, ali se od nje također proizvode tjestenine i brašna, koja su popularna za izradu palačinki. Korištenje heljde populariziralo se zadnjih desetak godina, pa vam s te strane neće biti teško uključiti ju u svoju prehranu.
Amarant
Zadnji na našem popisu najzdravijih žitarica je amarant, ali to ne znači da je manje vrijedan od heljde i kvinoje.
Naime, amarant je pseudožitarica o čijoj konzumaciji postoje zapisi stariji od 8000 godina, a tada se konzumirao u Aziji i Americi. Ne sadrži gluten, također može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i kolesterola, čuva zdravlje srca, a zbog visokog postotka kalcija može biti pomoćnik i u borbi protiv osteoporoze. Osim kalcija, sadrži i minerale kalij, fosfor, bakar, magnezij i željezo, vitamine A, B6 i K. Kao i ostale navedene žitarice, postotak vlakana u ovoj žitarici je na visokoj razini. Osim probave, također jača imunitet i poboljšava rad jetre, a dio razloga je činjenica da sadrži omega-3 masne kiseline. Pri kuhanju zadržava većinu svojih hranjivih tvari, dok se čaj od njegovih cvjetova koristi za liječenje kašlja i jačanje imuniteta. Ova žitarica je pravo malo čudo prirode, stoga se nemojte ustručavati uvesti ga u prehranu, a najbolje ga je konzumirati ujutro u obliku kaše kao doručak koji će uz dodatke voća i začina biti prava nutritivna bomba.
Ako vas zanima Mali vodič o dijetama, kliknite
ovdje.
Izvori:
- https://zdravozdravo.blogspot.com/2014/12/zitarice.html
- https://www.imlek.rs/blog/zitarice-znacaj-za-ishranu-vodic-kroz-vrste
- https://bauerfeind.hr/novosti/zitarice-da-ili-ne-i-koje-97/
- https://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/Zitarice-temelj-zdravlja-i-zdrave-prehrane.aspx
- https://skolica-prehrane.rijeka.hr/hrana-i-prehrana/piramida-pravilne-prehrane/pet-skupina-namirnica/zitarice/
- https://www.vasezdravlje.com/hrana-i-zdravlje/zitarice-nase-svagdasnje
- https://prirucnik.hr/zitarice-jesu-li-dobre-za-vas-ili-lose/
- https://www.adiva.hr/nutricionizam/zdrava-prehrana/upoznajte-blagodati-heljde-namirnice-koja-jaca-kapilare-i-snizava-tlak/
- https://vitamini.hr/hrana-i-zivot/hrana/heljda-zanemarena-lazna-zitarica-13855/
- https://alternativa.hr/ljekovita-heljda-lijek-za-mnoge-bolesti/
- https://www.novizivot.net/kvinoja-zdravlje/
- https://fresh.hr/2015/10/29/18-osobina-zbog-kojih-je-kvinoja-zdrava-a-vjerujte-da-je-i-ukusna/
- https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/amaranth
- https://hrv.pineridgenaturalhealth.com/amarant-chem-polezen.php