Prevencija umora nakon obroka

25.3.2021.

Vuče li vas krevet nakon ukusnog i izdašnog obroka? Problemi s umorom i koncentracijom nakon jela relativno su čest problem. Uzroci umora mogu biti razni, poput veličine porcije ili pak vrsta hrane koju unosite u organizam. Kako biste se riješili ovog problema koji može smanjiti kvalitetu života, u nastavku donosimo savjete koji će vam pomoći spriječiti umor nakon jela.

1. Zamijenite jednostavne ugljikohidrate u prehrani složenima (mahunarke, povrće, kvinoja, heljda, zob).  Složeni ugljikohidrati izvor su dugotrajne energije i njihovom konzumacijom neće vas hvatati umor. Poznata je i izreka 'ono si što jedeš'. Stoga posvetite pažnju hrani koju unosite u organizam.

2. Konzumirajte hranu koja sadrži nezasićene masti (avokado, masline, losos, orašasti plodovi). Želudac je prvi organ uključen u probavljanje hrane. Prvo razrađuje ugljikohidrate, onda proteine, a zatim masti. Stoga ako unosite previše masti u organizam, probavljanje će potrajati duže što će vašem tijelu oduzeti više energije, a vi ćete se osjećati umorno.

3. Pripazite na porcije hrane – u tome će vam pomoći i tablice kalorija.

4. Jedite više manjih porcija, npr. 5 puta dnevno. To će uspostaviti pravilnu probavu i neće toliko opteretiti tijelo. Također, spriječit ćete 'prejedanje' nakon kojeg ćete se osjećati umorno. 

5. Pokušajte se više kretati tijekom dana, šetati ili vježbati, jer tjelesna aktivnost povećava razinu energije. 
6. Priuštite si dovoljno kvalitetnog sna noću.

Kako su povezani Božić i zimski solsticij?

Kako su povezani Božić i zimski solsticij?

Zima donosi posebnu magiju sa sobom, a dva važna datuma koja označavaju početak ove sezone su zimski solsticij i Božić. Iako je zimski solsticij astronomski događaj, a Božić vjerski i kulturni praznik, postoji nekoliko zanimljivih veza između njih, te ih možemo povezivati kroz simbole i tradicije. U
Mindful eating: Kako uživati u hrani bez osjećaja krivnje tijekom blagdana

Mindful eating: Kako uživati u hrani bez osjećaja krivnje tijekom blagdana

Blagdani su po mnogočemu magični, ali jedna se činjenica ipak mora priznati: ovo je doba kada se puno kuha, peče i jede. Kako izbjeći prejedanje, a pritom se u potpunosti prepustiti uživanju? Ključ je 'mindful eating' – svjesnom jedenju koje nas uči da ponovno uživamo u hrani na zdrav način, bez str
Pripremite sami svoje blagdanske mješavine začina

Pripremite sami svoje blagdanske mješavine začina

Blagdanski začini imaju nevjerojatnu sposobnost da probude sjećanja, stvaraju ugodu i unesu toplinu u naše domove. Mnogi od tih začina koriste se stoljećima – ne samo zbog okusa već i zbog svojih ljekovitih svojstava. U nastavku ćemo istražiti kako su neke od popularnih mješavina začina nastale, gdj

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više