Pozitivan utjecaj sunca na čovjeka

9.6.2021.

Pozitivne i negativne strane sunčanja

Sunčeva svjetlost obiluje UV zrakama koje u doticaju s kožom pokreću mnoge procese, jedan od najpoznatijih je proizvodnja vitamina D. Ovaj vitamin je iznimno važan za našu dobrobit, a najpoznatiji njegovi pozitivni učinci su podizanje raspoloženja i jačanje kostiju. Vitamin D se može pronaći i u nekim namirnicama poput žutanjaka, zobenih pahuljica te lososa i tune. Ipak, trebali biste konzumirati vrlo velike količine ovih namirnica kako bi zadovoljili preporučeni dnevni unos, stoga su izlaganje sunčevoj svjetlosti i dodaci prehrani efektivniji način opskrbe. Osim toga, poznato je i koliko izlaganje suncu podiže raspoloženje i umiruje preopterećen um. 

Međutim, pretjerano izlaganje suncu ostavlja kratkoročne i dugoročne posljedice na našoj koži, osobito ako ju nismo adekvatno zaštitili. Prvi pokazatelj nezaštićenog izlaganja suncu je crvenilo kože i opekline. Ovi simptomi su sami po sebi neugodni čim se pojave, dok kasnije slijede svrbež i guljenje kože koje može potrajati i do 10 dana. Dugoročne posljedice mogu biti pojava smeđe pigmentacije po osjetljivijim dijelovima kože, prerano starenje kože i suhoća te u ekstremnim slučajevima i pojava melanoma (karcinom kože).

 

Priprema kože za sunce

Kako bismo iskoristili najbolje i izbjegli štetne aspekte sunčanih dana, bitno je pripremiti kožu na njegov utjecaj. Slijedeći ova 4 savjeta za sunčanje postići ćete željeni ten i zadržati mladolik i hidratiziran izgled kože:

1. Započnite malim koracima

U kasno proljeće i kroz cijelo ljeto je pojačan intenzitet sunčevih zraka. Osim intenziteta, također su dani sunčaniji i ono nas mami van. Kako biste izbjegli „šokiranje" kože s naglim i dugotrajnijim sunčanjem, u početku se više držite hlada i postepeno produljujte vrijeme provedeno na direktnom suncu. Naravno, izlaganje direktnom suncu treba potpuno izbjegavati u razdoblju od 11 do 15 sati, kada je intenzitet zraka najjači i najopasniji.

2. Hidrirajte kožu i tijelo

Kada se naše tijelo zagrije, prirodna reakcija kojom se hladi je znojenje. Znojenje podrazumijeva vlaženje kože izbacivanjem vode kroz žlijezde znojnice. Ovaj proces spašava nas od pregrijavanja, ali također dovodi do ubrzane dehidracije. 

Kako biste sprječili dehidraciju, bitno je unijeti dovoljno tekućine koja će zamijeniti onu izgubljenu znojenjem. Tekućina naravno podrazumijeva pijenje vode, ali također konzumacija tekućina koje ne sadrže kofein ili umjetne šećere (prirodni sokovi, juhe...).

Sunčeva svjetlost isušuje kožu i izvana, te suhoća može dovesti do pucanja kože ili pojave svraba i osipa. Nanošenje hidratantnih krema nije direktna zaštita od sunca, ali pospješuje obnovu stanica kože i time se zadržava njen zdrav i mladolik izgled.

 3. Pijte sok od mrkve
Beta karoten je najpoznatiji član skupine karotenoida. On je zaslužan za žutu, narančastu i crvenu boju voća i povrća, te je vrlo pogodan za naše zdravlje. U našem se tijelu pretvara u vitamin A koji je dobar za vid, te kardiovaskularni i dišni sustav.

Također, vrlo je jak antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala u našem organizmu. Upravo ta sposobnost  pomaže našoj koži da ostane zdrava i elastična, te sprječava njeno isušivanje, prerano starenje i štiti ju od štetnog utjecaja UV zraka. Samim time osigurava jaču otpornost naše kože na opekline od sunca i razvitka alergije na sunčevu svjetlost.
 
Sok od mrkve izravan je i prirodan način unosa ovog antioksidansa u tijelo, koji utječe na zdravlje kože i cijelog organizma. „Biotta" sok od mrkve priprema se od ekološki uzgojenih mrkvi i odličan je izbor za svakoga tko želi ovu zdravu naviku uvesti u svoju svakodnevicu. Kako bi beta karoten pripremio kožu na sunce, bitno je početi ga redovito konzumirati oko 30 dana prije ljeta tj. prije nego što se počnete intenzivnije izlagati suncu. 
 4. Nanosite kreme za sunčanje

Svaki aspekt ovdje naveden je važan za održavanje zdravlja kože, ali kreme za sunčanje su defitinivno jedini alat u zaštiti od sunca koji se direktno bori protiv proboja UV zraka u našu kožu. Kako bi njihovo djelovanje bilo potpuno, krema se mora redovito nanositi svakih nekoliko sati ili i češće, jer se ona može isprati kupanjem i pojačanim znojenjem.

Također, kako bi zaštita bila čim efikasnija, razmislite o svom tipu kože i koji zaštitni faktor vam odgovara. Onima svjetlije puti i osjetljivije kože će trebati viši zaštitni faktor, dok će tamnoputijima trebati niži. 

Iako naša koža ima nevjerojatnu sposobnost obnavljanja, također je jako sklona apsorbciji tvari s kojima dođe u kontakt. Kako biste vašoj koži prižili najbolji tretman, koristite kreme za sunčanje na prirodnoj bazi koje ne sadrže štetne nanočestice. One u kontaktu s kožom mogu izazvati osip, crvenilo, svrab i mnoge slične neugodne nuspojave.

Biosolis proizvodi za zaštitu od sunca prirodni su, ekološki te ne sadrže parabene i nanočestice. Osim što djeluju tako da reflektiraju štetne UV zrake, također sadrže prirodna ulja koja se brinu za hidrataciju kože. Trenutno u web-shopu A1 All Natural traje akcija od 25% popusta na odabrane Biosolis proizvode, stoga je to savršena prilika ako si želite pružiti najbolju zaštitu i uživati u svim blagodatima ljeta.

http://www.all-natural.hr/hr/zastita_od_sunca/11

Izvor: https://net.hr/magazin/zdravlje/3-najvaznija-savjeta-za-suncanje-ako-znate-ovo-prvog-dana-na-moru-necete-pocrveniti-ko-rak-93c72876-b1c1-11eb-9511-0242ac14002b


Kako su povezani Božić i zimski solsticij?

Kako su povezani Božić i zimski solsticij?

Zima donosi posebnu magiju sa sobom, a dva važna datuma koja označavaju početak ove sezone su zimski solsticij i Božić. Iako je zimski solsticij astronomski događaj, a Božić vjerski i kulturni praznik, postoji nekoliko zanimljivih veza između njih, te ih možemo povezivati kroz simbole i tradicije. U
Mindful eating: Kako uživati u hrani bez osjećaja krivnje tijekom blagdana

Mindful eating: Kako uživati u hrani bez osjećaja krivnje tijekom blagdana

Blagdani su po mnogočemu magični, ali jedna se činjenica ipak mora priznati: ovo je doba kada se puno kuha, peče i jede. Kako izbjeći prejedanje, a pritom se u potpunosti prepustiti uživanju? Ključ je 'mindful eating' – svjesnom jedenju koje nas uči da ponovno uživamo u hrani na zdrav način, bez str
Pripremite sami svoje blagdanske mješavine začina

Pripremite sami svoje blagdanske mješavine začina

Blagdanski začini imaju nevjerojatnu sposobnost da probude sjećanja, stvaraju ugodu i unesu toplinu u naše domove. Mnogi od tih začina koriste se stoljećima – ne samo zbog okusa već i zbog svojih ljekovitih svojstava. U nastavku ćemo istražiti kako su neke od popularnih mješavina začina nastale, gdj

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više