Ne biste vjerovali koliko postoji zanimljivosti o kokosu za koje mnogi nisu čuli. Većina ljudi samo pomisli na smeđi orah s mnoštvom dlakavih vlakana s čijom tvrdoćom samo otvaranje izgleda kao nemoguća misija. No, kokos u sebi krije mnogo više. U nastavku donosimo brdo podataka o ovom troskom voću koje možda niste znali.
1. Kokosi vole sunce.
Kad pomislimo na tropsku klimu, odmah pomislimo na kokosove palme, predivne pješčane plaže,
plavo nebo i more, sunce i koktel u ruci ispod dugih listova kokosovih palmi. Postoji li razlog na pojavu svih tih
misli? Zasigurno postoji. Kokosove palme rastu u cijelom svijetu, ali
samo duž ekvatora u pojasu od 1000 km prema sjeveru i jugu.
2.
Boje kokosa? Zelena… Narančasta… Smeđa…
Postoje dvije vrste kokosovih palmi
u svijetu: jedna je zelena, a druga narančasta. Najbolja kokosova
voda dobivena je od mladih kokosa. U
tom slučaju je potpuno nebitno koja vrsta kokosa je u pitanju - zelena ili
narančasta. Jedino što je bitno je mladost samog kokosa. Smeđa boja,
kokos svima poznat, je uobičajena za stare
i zrele kokose koji jedva da i sadrže malo tekućine. U suprotnom, mora da
je riječ o nekoj misteriji. Stoga ne zaboravite pitati koja vrsta kokosa je u pitanju…
3.
Obiteljske veze…
Kokosove palme uvijek su blisko povezane. Iako postoji više od 1300 vrsta
kokosovih palmi u svijetu, zapravo postoje samo dvije obitelji - kokosova palma
s područja Pacifika te kokosova
palma s područja Indije. Dolazimo do zaključka da sve ostale vrste
imaju vezu s jednom ili drugom obitelji. A sami kokosi? Ponekad zeleni,
ponekad žuti…Ono najvažnije je okus. I pogodite što? On ostaje isti.
4.
Savršena
ideja…. kako je kokos dobio ime?
Postoji jedna lijepa priča na ovu
temu. U 16. stoljeću, tri točkice na
kokosu podsjećale su Portugalske mornare na nasmiješeno lice. Otuda i sam naziv. Riječ "coco” znači nasmiješeno
lice na portugalskom jeziku. Uzevši u obzir samo podrijetlo riječi, lat. coccus
označava zvjezdicu ili bobicu.
5.
Orah ili ne…nije sve što je tvrdo i
ima ljusku zapravo orah.
Dok cijeli svijet priča o kokosu kao o tvrdom orahu, kokosove
palme zapravo nam i ne daju orah. Od davnina je to stajalište uvriježeno
radi dvije karakteristike - tvrdoća i
ljuska. Besmislica, možemo to tako nazvati. Prema provedenim znanstvenim istraživanjima,
kokosove palme proizvode jednostranu
sjemenu koštunicu. Slobodno se i dalje plod može nazivati kokosom. Orah koji sadrži sok, to bi zaista bilo malo čudno…
6. 3000 godina…kokosove palme su zaista kulturno dobro.
Kokosove palme obogaćuju ljudski život više od 3000 godina. Koriste se kao
izvor hrane, građevinski materijal, gorivo i dakako, za održivost. Svojim plodovima, lišćem,
vlaknima i drvom, kokosove palme iskazuju svoju multitalentiranost. Ne zahtjevne, svestrane i
u potpunosti u skladu sa konstantnim cikličkim procesima u prirodi.
7.
35 palmi je dovoljno…kokosove palme
su izvanredan izvor energije…
Samo 35 kokosovih palmi na 0,2 hektara
zemlje proizvodi dovoljno suhog lišća i teškog drva da opskrbi godišnju potrebu
za gorivom peteročlane obitelji.
Numerički gledano, oko 3 tone
materijala. Dakako vrlo korisno, obzirom da ljudi u tropima
koriste doslovno sve što dolazi od
kokosovih palmi. Stoga palme s ponosom mogu nositi titulu člana obitelji.
8. 50 milijuna tona… kokosova palma je jedna od traženijih, ako ne i najtraženija biljka po broju usjeva.
Ljudi izvan tropa palme doživljavaju
primarno kao dekorativnu značajku godišnjeg
odmora. Kokosova palma je među najvećim usjevima u svijetu te je u
konkurenciji s pšenicom, kukuruzom, prosom i rižom. Svake godine uzgaja se oko 50 tona kokosa, a od njega
se dobije 15 miliona tona kokosovog ulja i 5 miliona tona kokosovog mesa. Ne smijemo zaboraviti i na dragocijen kokosov sok, ali i mnoge količine vlakana, lišća, drveća…
9.
200 kokosa…kokosove palme su izrazito
zahtjevne što se tiče dobivanja ploda.
U slučaju da se stablo kokosove palme
u potpunosti razvilo te se nalazi na pogodnoj lokaciji, od
njega se može očekivati 200 kokosa godišnje.
Njegovo razdoblje produkcije je između 15 i 60 godina, a maksimalno 80 godina,
nakon čega produkcija samog kokosa prestaje. Umirovljene kokosove palme uživaju
u narednim godinama u suncu i pijesku. Njihov period života
može se popesti i do 120 godina, dok najveću produktivnost ostvare u razdoblju od 20 do 50 godine…
10. Oduševljeni pustolovi…kokosi vole
plivati i sasvim dobro im ide.
Kad kokos dosegne svoju zrelost, u
jednom trenutku on padne s palme. Iz razloga što vole biti na plaži, rado se otkotrljaju do samog mora.
Zasigurno je to naša Majka Priroda imala u planu. Dala je kokosima sve što je
potrebno za njihovo putovanje, a uz to ih je nagradila bogatim nutrijentima
sadržanim u kokosovoj vodi. Kokosovo putovanje završava kad ispliva na
površinu, gdje se "ugnijezdi” i
krene s novim životnim ciklusom.
Jeste li znali da kokosi mogu preživjeti više od 100 dana u slanoj vodi?
11. Kraljica ljepote…
Nijedno drugo voće
nije u tolikoj mjeri korišteno za proizvode ljepote Sirovi materijali dobiveni iz kokosa prirodno su bogati važnim nutrijentima; koliko za ljepotu, toliko i
kao prehrambeni proizvod. Kokos je apsolutni broj 1 ako želimo izgledati dobro.
Mnoštvo proizvoda za njegu kože sadrži upravo kokos, mnogo više nego bilo koji
drugi plod. Prirodna ljepota dolazi iz naše unutrašnjosti i vanjštine - s kokosima…
12. Otopine za transfuziju…kokosova voda
može spasiti život.
Tijekom Drugog svjetskog rata bilo
je mnogo ranjenih ljudi koji su izgubili puno krvi te im se nije moglo pomoći
radi nedostatka krvne plazme.
Kokosova voda spašavala je živote jer ima mineralno
svojstvo koje se može poistovjetiti sa sastavom naše krvi. Također je i
sterilna jer je zaštićena u ljusci te isključivo svježa ukoliko dođe do
potrebe za transfuzijom. Upravo iz ovog razloga, nazivamo ju još i 'tekućinom života'.
Dobro je znati koliko dragocjena može biti kokosova voda…
13. Visoka ili niska…Veće stablo, slađi plod?
Kokosove palme su zaista gigantske - od 20 do 25 metara visine. U mnogim tropskim zemljama s ponosom nose ime "nebesko drvo”. Sa stajališta uzgajivača, veće stablo nosi sa sobom teže, opasnije i skuplje ubiranje kokosa. Kako bi se izbjegle opasne situacije, u mnogim su zemljama majmuni trenirani da ubiru kokose. Iz tog razloga, mnogo je lakše uzgajivačima posjedovati niske kokosove palme. Visoke palme ili niske palme, potpuno je nevažno. Jedino važno je da su kokosi kvalitetom jednako dobri.
14. Kokosovo mlijeko…Mnogi proizvodi obuhvaćaju nerazumljive nazive
Kao na primjer kokosovo mlijeko.
Mnogi smatraju da dolazi od bijelog sloja kokosa, međutim, pogrešno. Zapravo dolazi iz tvornica, te je ljudskim radom napravljeno. Kokosovo meso
se pritišće te iz njega izlazi mlijeko zajedno s vodom. Nastali proizvod je aromatska, mliječna tekućina s udjelom
masti od 20%. Tim postupkom dobiva se i kokosova
krema - kokosovo mlijeko s puno više masti. Tekućina koja nastaje u srcu mladog oraha zove se kokosova voda…