Pripremate li se sami upustiti u pripremu ovogodišnje zimnice, donosimo vam nekoliko savjeta kojima se možete voditi i pripremiti sve potrebno za izradu zimnice.
Zimnica se (pogotovo na našem području) priprema od pamtivijeka, a njena glavna uloga je da nam vansezonsko voće i povrće bude dostupno tijekom cijele godine. Ukoliko je zimnica pravilno napravljena, u voću i povrću ostane sačuvano većina nutrijenata, koji su nam zimi prijekopotrebni. Iako je danas u svim marketima dostupno kupovno ukiseljeno povrće i marmelade, mali broj njih zaista ima benefite za naše zdravlje. Zato, ukoliko ste se odlučili ove godine sami pobrinuti za punoću svoje smočnice i osigurati si važne nutrijente, mi donosimo nekoliko najvažnijih savjeta koji će vam pomoći da se adekvatno pripremite na izradu zimnice, i učinite to čim kvalitetnije.
Sterilizacija staklenki i pravilna pohrana
U staklenkama se čuvaju i slatki i kiseli proizvodi
zimnice, a kako bi se izbjegao nastanak plijesni i razvoj bakterija, staklenke
moraju biti pravilno sterilizirane.
Staklenke temeljito operite vrućom vodom i deterdžentom (pri tome dobro
isperite deterdžent), a nakon toga ih stavite u pećnicu na najmanje 150
stupnjeva, oko 15 minuta. Na ovaj način biti ćete sigurni kako u staklenkama
nema mikroorganizama koji bi mogli uništiti plodove vašeg truda.
Kod pohrane zimnice, izaberite tamno i suho mjesto, gdje temperatura zimi ne prelazi 10 stupnjeva. Na ovaj način sprječavate ubrzano kvarenje proizvoda i nastanak plijesni. I naravno, nemojte zaboraviti naljepnice na staklenkama na kojima ćete napisati datum izrade. Pravilno izrađena zimnica u prosjeku ima rok trajanja oko godinu dana.
Pažljivo birajte voće i povrće
Kod biranja namirnica za zimnicu, voće i povrće mora biti neoštećeno. Ukoliko su prisutna manja oštećenja, temeljito ih odstranite. Također, plodovi ne smiju biti prezreli već na vrhuncu svog sazrijevanja. Voće i povrće isto temeljito operite kako bi uklonili potencijalne nametnike.
Plodove režite netom prije pripreme
Voće i povrće koje ćete koristiti u zimnici mora biti svježe ubrano (ili kupljeno), a narezano tek netom prije pripreme. Plodovi narezani ranije na zraku s prolaskom vremena gube nutrijente i mijenjaju boju. Cilj zimnice je upravo da se ti dragocijeni nutrijenti sačuvaju.
Koristite bijeli šećer i prirodne konzervanse
Kod pripreme džemova i marmelada preporuča se
korištenje bijelog šećera jer se on ponaša kao konzervans i sprječava nastanak
plijesni i razvoj nepoželjnih bakterija. Također, ima još jednu korisnu ulogu:
ukoliko se radi o voću s mekšom korom, prije kuhanja džema umočite ga u šećer
jer se na taj način sprječava njihovo raspadanje u procesu kuhanja. Obrnuto
vrijedi za voće sa tvrđom korom, za koje se preporuča prvo malo prokuhati pa
tek onda dodati šećer u smjesu kako bi se omekšala kora.
Za kiseljenje povrća se također u receptima koristi šećer, ali možete dodati i druge prirodne konzervanse: hren, gorušicu ili bosiljak.
Ostavite dovoljno mjesta u staklenkama
Kod kiseljenja povrća, bitno je da ostavite otprilike 2 cm između povrća i vrha staklenke. Razlog tomu je što svaki dio povrća mora biti prekriven tekućinom za kiseljenje kako bi se sve jednako razradilo. Isto tako, kod rezanja povrća za zimnicu pripazite da su svi komadi povrća jednako narezani, na kockice, ploškice ili štapiće. Ukoliko se radi o povrću koje prirodno sadrži puno tekućine (poput krastavca), takvo povrće nemojte rezati jer pri kiseljenju ispušta svoj sok koji razrjeđuje tekućinu za kiseljenje.
Limunov sok za zgušnjavanje
Kod kuhanja marmelada i džemova, korisno je znati koje voće sadrži pektin. To je sastojak citrusa, šljiva i jabuka koji je zaslužan za zgušnjavanje džema pa njima pri kuhanju ne treba dodavati limunov sok. Ukoliko radite džem od breskve ili nekog drugog voća, u smjesu dodajte limunov sok koji će zgusnuti smjesu.
Polako hladiti zimnicu
Kod kuhanja džemova i marmelada, nakon što je zgusnuto
ostavite u loncu još barem 15 minuta kako bi se smjesa prirodno ohladila. Na
ovaj način sprječavate dizanje voća na površinu pri prebacivanju džema u
staklenke.
Kod kiseljenja povrća, staklenke nakon zatvaranja pokrijte krpom kako bi se čim sporije ohladile.
Krenite s manjim količinama
Kod kuhanja džemova i marmelada trebalo bi pripremati manje količine odjednom, zato što se kod veće količine produžuje proces kuhanja i riskirate prekuhavanje voća. Kako bi bili sigurni da će zimnica biti kvalitetna i sačuvati ono najvažnije u plodovima, pripremajte manje količine.
Budite maštoviti
Kod kiseljenja povrća možete dodati razne začine koji
će upotpuniti okus: od prethodno spomenutih prirodnih konzervansa do listova
lovora, češnjaka, cijelog papra... Istražujte moguće kombinacije i „igrajte
se". Time će priprema biti zabavnija, a zimnica ukusnija i zanimljivija.
Kod marmelada i džemova se isto možete igrati začinima: narančina ili limunova korica, čokolada, cimet, muškatni oraščić i mnogi drugi začini savršeno se slažu uz voće i griju nas u hladnijim danima.
Uvijek imajte plan B
Ukoliko niste najspretniji u kuhinji, jednostavno nemate dovoljno vremena za pripremu kvalitetne zimnice ili vam jednostavno ne uspije uvijek vam čuvamo leđa. Slobodno zavirite u A1 web shop i isprobajte naše Darbo prirodne voćne namaze. Darbo namazi bazirani na starom obiteljskom receptu i pri njihovom se stvaranju koristi samo visokokvalietno voće koje se lagano zagrijava i mješa, štiteći prirodni okus voća. Visok sadržaj voća do 70% također osigurava da naši džemovi pružaju nezaboravan doživljaj okusa.
Nitko neće niti primijetiti razliku, a mi nećemo nikome otkriti vašu tajnu!
Izvori: