Ljeto usred zime – moguće je!

9.11.2022.

Izrada zimnice podrazumijeva većinom kiseljenje povrća, izradu domaćih voćnih namaza (marmelade, džemovi, pekmezi) i slanih delikatesa (ajvar). Postoji još jedan način očuvanja i produživanja roka hrane, koji ne uključuje konzerviranje ili pasteriziranje – sušenje!
Sušenje je tehnika izbacivanja vode iz namirnica, čime se smanjuje njihova izloženost gljivicama i bakterijama koje ih kvare. Nadalje, ova tehnika očuvanja hrane bila je korištena još i u starom Egiptu, a zapisi o sušenju voća pronađeni su i među babilonskim zapisima! Narodi tih područja i vremena imali su ograničene količine namirnica, stoga se kvarenje hrane shvaćalo vrlo ozbiljno i na sve načine pokušavalo sprječiti.
Postoji teorija kako je sušenje voća kao tehnika otkriveno kada su sakupljači voća pronašli plodove na podu ispod stabla koji su bili izloženi suncu i time posušeni, te su shvatili kako je ono i dalje jestivo – a između ostalog, da je i slađe od svježeg voća. Sušiti se mogu voće, povrće i gljive.
Nutritivne vrijednosti sušenog voća
Sušeno voće (ovisno o tehnici kojom je sušeno) često ima veće udjele vitamina, minerala i prehrambenih vlakana, što ih čini zdravom užinom – posebice zimi. Fruktoza (voćni šećer) zdrav je izvor brzo rastuće energije, što je dobro ukoliko nam usred radnog dana treba podići energiju. Ona osim energije osigurava i intenzivniji okus plodova, što znači da je sušeno voće slađe od svježeg. To ih čini jednim od omiljenih sastojaka raznih kolača, ali i smoothie-a i slanih jela. Sušeno voće poput grožđica vrlo je popularan sastojak jela poput gulaša i variva, ali i kolača, dok se datulje često koriste kao baza za razne sirove voćne pločice ili zaslađivač zobenih kaša i voćno-povrtnih smoothie-a. Još je popularno sušeno voće poput marelica (koje su odličan prirodan izvor beta karotena), šljiva (poznate prema svom beneficijalnom učinku na probavu zbog obilja vlakana) i tropskog voća poput ananasa, manga i papaje (koje je nažalost često u procesu sušenja dodatno zaslađeno). 
Sušeno povrće i gljive 
U kategoriji povrća može se sušiti gotovo sve, a najpopularniji su mrkva, celer, korijen peršina i začinsko bilje – sve što je potrebno za ukusnu juhu! Povrće nije komplicirano za nabaviti i osušiti, potrebno ga je samo vrlo temeljito oprati i ukloniti nečistoće. Stoga, ukoliko želite zdravu bazu za domaću juhu – osušite povrće sami. S druge strane, sušene gljive smatraju se svojevrsnom delikatesom, a razlog tome je njihova mala rasprostranjenost. Ukoliko želite u svojoj smočnici imati npr. sušene vrganje, morate biti ili vrsni poznavaoc gljiva ili voljni izdvojiti malo više za ovu namirnicu. Kao i kod voća, sušena verzija gljiva i povrća sačuvati će sve arome i nutritivne vrijednosti namirnice, dok su sušene gljive popularne i u obliku praha gdje se koriste za dodavanje arome nekim jelima, primjerice palenti. 
Tehnike sušenja i sušenje kod kuće
Voće, povrće i gljive možete osušiti i samostalno kod kuće, a potrebna vam je samo pećnica ili lijepo i toplo vrijeme. Za sušenje ovih namirnica na prirodan način, potrebno je voće i povrće temeljito oprati i odstraniti koru, te ih narezati na manje komadiće (npr. kockice) ili tanke kriške, položiti na masni papir i držati na suncu oko tjedan-dva. 
Druga opcija je sušenje u pećnici: voće i povrće se suši na 60 celzijevih stupnjeva na opciji ventilatora, a gljive na 80 stupnjeva pod ventilatorom. U procesu sušenja vrata pećnice moraju biti lagano otvorena kako bi vlaga izašla.
Liofilizirano voće
Liofilizacija najnoviji je i najmoderniji proces način sušenja. Ukoliko niste još upoznati s tim izrazom, bez brige – mnogo ljudi za ovu tehniku nikada nije čulo.
Proces liofilizacije isto tako se naziva i sušenje zamrzavanjem. Naime, voće se prvo zamrzne na -50 do -60 stupnjeva a zatim se vlaga uklanja iz plodova vukuumom. Ova tehnika razvijena je kao odgovor na sušenje pri velikim toplinama, gdje se ponekad izgube vrijedni nutrijenti (npr vitamin C koji je termolabilan), ali i zato što pruža dodatnu zaštitu od plijesni i ostalih bakterija. 97% živućih organizama koji inače napadaju naše namirnice i ubrzavaju njihovo kvarenje ne mogu preživjeti proces liofilizacije.
U našem web shopu pronaći ćete Handful liofilizirano voće, koje sadrži voće visoke kvalitete i bez dodatka šećera i konzervansa – jer za tim zaista nema potrebe. Ova namirnica može poslužiti kao dodatak jutarnjoj zobenoj kaši, crispy ukras na kolačima ili samostalno kao zdravi snack.
 
Izvori:
https://marjan-voce.hr/blog-i-novosti/povijest-susenog-voca-109/
https://www.building-body.com/suseno-voce-da-ne/
https://net.hr/magazin/hrana-i-pice/liofilizirano-voce-sto-je-liofizirano-voce-i-kako-nastaje-a5095ff2-3630-11ec-bd7a-4e2a21e07ddd
https://www.kovoli.com/iz-majstorove-radionice/liofilizovano-voce-sta-je/
https://www.centarzdravlja.hr/zanimljivosti/steti-li-konzervirano-voce-zdravlju/
https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/susenje-voca-povrca-gljiva-kod-kuce
https://krenizdravo.dnevnik.hr/prehrana/saznajte-zasto-su-suhe-marelice-dobre-za-vase-zdravlje




Kako su povezani Božić i zimski solsticij?

Kako su povezani Božić i zimski solsticij?

Zima donosi posebnu magiju sa sobom, a dva važna datuma koja označavaju početak ove sezone su zimski solsticij i Božić. Iako je zimski solsticij astronomski događaj, a Božić vjerski i kulturni praznik, postoji nekoliko zanimljivih veza između njih, te ih možemo povezivati kroz simbole i tradicije. U
Mindful eating: Kako uživati u hrani bez osjećaja krivnje tijekom blagdana

Mindful eating: Kako uživati u hrani bez osjećaja krivnje tijekom blagdana

Blagdani su po mnogočemu magični, ali jedna se činjenica ipak mora priznati: ovo je doba kada se puno kuha, peče i jede. Kako izbjeći prejedanje, a pritom se u potpunosti prepustiti uživanju? Ključ je 'mindful eating' – svjesnom jedenju koje nas uči da ponovno uživamo u hrani na zdrav način, bez str
Pripremite sami svoje blagdanske mješavine začina

Pripremite sami svoje blagdanske mješavine začina

Blagdanski začini imaju nevjerojatnu sposobnost da probude sjećanja, stvaraju ugodu i unesu toplinu u naše domove. Mnogi od tih začina koriste se stoljećima – ne samo zbog okusa već i zbog svojih ljekovitih svojstava. U nastavku ćemo istražiti kako su neke od popularnih mješavina začina nastale, gdj

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više