Ksilitol - zaslađivač kojeg preporučaju i stomatolozi

3.11.2021.

Ksilitol se još naziva i brezin šećer zbog toga što je prvi puta dobiven iz kore brezinog drveta. Ovaj alkoholni šećer se danas može dobiti i iz kukuruza ili zobi, dok je manje poznata činjenica kako ga sve biljke i ljudsko tijelo sami proizvode (naravno u vrlo maloj količini). Iz tog razloga se on smatra prirodnim i ne štetnim za organizam. Uz steviju, on je najbolja prirodna zamjena za šećer.
U usporedbi s bijelim šećerom, ksilitol ima manju kalorijsku (energetsku) vrijednost i znatno niži glikemijski indeks, ali je gotovo istog izgleda. On se preporuča kao zamjena običnom šećeru osobama koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu i onima koji boluju od dijabetesa, dok je sasvim siguran i za konzumaciju kod djece i trudnica. Također, vrlo dobro podnosi visoke temperature što ga čini stabilnim, a i savršenim za korištenje u kuhanju, pečenju kolača ili kao dodatak kavi ili čaju. Ksilitol ne sadrži fruktozu, te je vrlo stabilan i polako razgrađujuć izvor energije, što je ujedno i razlog zašto se preporuča za konzumaciju dijabetičarima.
 
Nakon što smo se upoznali s općenitim činjenicama o ksilitolu, vrijeme je da navedemo njegove dobre i loše strane:

Benefiti ksilitola:
  • smanjuje količinu visceralnog masnog tkiva (masnoće oko trbuha) i pomaže u kontroliranju tjelesne težine (prevenciji nakupljanja kilograma)
  • ublažava simptome dijabetesa
  • potiče rad bakterija u crijevima
  • potiče apsorpciju kalcija (koji je važan za zdravlje i čvrstoću kostiju i zubi)
  • može potaknuti veću proizvodnju kolagena
  • bakterije u ustima se njime ne mogu hraniti (dok bijelim šećerom mogu)
  • kod djece umanjuje vjerojatnost pojave upale uha
  • ima probiotičko djelovanje zato što nije do kraja razgradiv, pa se ponaša poput netopivih vlakana
  • može se koristiti kao stabilizator i produžiti rok trajanja namirnica
  • dugoročno nema nikakve negativne posljedice na ljudski organizam
  • pomaže u borbi protiv kandide
 Zašto ga stomatolozi preporučuju?
Stomatolozima je dugoročno zdravlje zuba i usne šupljine glavni razlog zašto preporučuju bijeli šećer zamijeniti ksilitolom. Obični šećer bakterije u ustima koriste kao izvor hrane, te se brže razmnožavaju i čine veću štetu. Te loše bakterije odgovorne su za pretjerano nakupljanje plaka i proizvode kiselinu koja oslabljuje caklinu – zubi mogu postati lomljivi. Neki od ostalih negativnih utjecaja su pojava karijesa, upalne bolesti desni i ubrzano propadanje zubi. Ksilitol ne mogu koristiti kao hranu te se njegovom konzumacijom smanjuje njihov broj u ustima i štiti usna šupljina i zubi. 
 
Ksilitol ima i neke negativne efekte. Gledajući negativne efekte na čovjeka, jedino dosada otkriveno jest da kod pretjerane konzumacije može izazvati probavne smetnje. Simptomi mogu uključivati proljev, zatvor ili nadutost. Također je važno napomenuti kako je ksilitol izuzetno toksičan za pse, stoga pripazite kako vaš ljubimac ne bi došao u bilo kakav kontakt sa ovim zaslađivačem.
Ksilitol glavni je sastojak i zaslađivač korišten u proizvodnji True gum proizvoda. True Gum su ukusne žvakače gume, u kojima su sastojci savršeno kompatibilni i usklađeni: odrađuju svoju zadaću osvježivanja daha, a zbog prisutnosti ksilitola također će biti dobri suradnici u borbi protiv loših bakterija u ustima i očuvanju zdravlja usne šupljine. 
 

Prirodnim putem preduhitrite alergije i proljetni umor

Prirodnim putem preduhitrite alergije i proljetni umor

Simptomi alergija i proljetnog umora već su postali uobičajeni u ovo doba godine, ali to ne znači da su nužno i neizbježni. Postoje prirodni načini kako ojačati organizam, poboljšati imunitet i lakše se nositi s izazovima koje donosi proljeće. Uvođenjem malih, ali učinkovitih promjena u svakodnevicu
Ovog Dana žena iznenadite s prirodnim i ekološkim poklonima

Ovog Dana žena iznenadite s prirodnim i ekološkim poklonima

Ovogodišnjeg Dana žena, iznenadite svoje voljene žene poklonima koji su dobri za njih i za naš planet. Umjesto klasičnih darova, odaberite prirodne i ekološke alternative poput ručno rađenih predmeta, biljaka u teglici ili prirodne kozmetike. Neka ovaj dan bude ispunjen ljubavlju, pažnjom i brigom z
Karnevalska povorka na vašem tanjuru

Karnevalska povorka na vašem tanjuru

Karneval je savršena prilika da razigranost i boje unesete i u svoju kuhinju! Uz prirodne sastojke i začine, saznajte kako možete stvoriti jela koja izgledaju poput pravog festivala na tanjuru. U današnjem blogu donosimo nekoliko ideja kako svoja jela učiniti zabavnima, šarenima i vizualno neodoljiv

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više