Kaktusi i sukulenti kao savršeni sustanari

20.10.2022.

Postoje ljudi koji vole imati biljke u kući i one im uspijevaju, ali i ljudi koji bi voljeli ukrasiti svoj dom šarenilom biljaka koje im nikako ne uspijevaju. Ukoliko ste se pronašli u ovome, znajte da rješenje postoji: kaktusi i sukulenti uljepšati će vam životni prostor, a njihova kompaktnost i svestranost dozvoliti će vam da budete kreativni kada kreirate šarene lončanice sa ovim biljčicama. Također, s obzirom na njihovu veličinu, možete ih slagati kako želite i velik broj njih stati će na samo jednu policu ili u malo veću lončanicu. S njima se zaista možete poigrati!

Krenimo od prve, općenite pretpostavke o kaktusima i sukulentima: je li ih zaista toliko teško „ubiti"?

Odgovor je: da!

Naime, i one su živa bića stoga postoje neke stvari na koje moramo pripaziti i uvjeti koje im moramo pružiti, ali iziskuju puno manje truda i planiranja od klasičnih biljaka:

 → Vole osvjetljene prostorije, ali ne i direktno svjetlo

Idealno okruženje za njih su toplije prostorije (posebice zimi, gdje temperatura nikad ne pada ispod 5 – 10 stupnjeva), koje su većinu dana dobro osvjetljene. Ipak, ukoliko ih stavite na direktno osvjetljenje, ubrzo će im početi žutjeti listovi i stabiljka, a ukoliko ih stavite u tamniju prostoriju biljka će se ubrzo početi izduživati. One su čak i u ovim slučajevima zahvalne, zato što je potreban malo dulji period vremena kako bi ih nezadovoljavajući uvjeti dokrajčili. Dakle, ukoliko primijetite jednu od ove dvije pojave, razmislite o tome da premjestite svojeg novog prijatelja na drugu poziciju koja će im možda više odgovarati.

→ Zalijevanje i održavanje sukulenata

Jedna od najvažnijih stavki kod svake biljke jest upravo ova – koliko često ju treba zalijevati. Kaktusi i sukulenti možda su nekima nekada zadavali glavobolje, jer legenda kaže kako im nije potrebno puno vode, ali se često ne specificira točno koliko je to puno ili malo vode.

Formula za uspijeh je sljedeća: ljeti su ove biljke aktivne stoga ih treba zaliti jednom tjedno, ali prilagodite količinu vode njihovoj veličini – nemojte pretjerati. U jesen i proljeće zalijevanje treba biti malo prorijeđeno, oko 1 svakih 2 tjedna, a zimi su ove biljke posebice jednostavne za održavanje: potrebno ih je zaliti jednom mjesečno, jer su tada u stadiju mirovanja te im nije potrebno toliko puno vode.

Također, mesnate listove sukulenata možete prebrisati čistom vlažnom krpicom (ili vaticom) svako toliko, kada primijetite da se počela nakupljati prašina.

  Sadnja i presađivanje
S pogleda zemlje i lončanice, nekoliko uvjeta mora biti zadovoljeno kako bi ove biljke izrasle i ostale zdrave i lijepe: zemlja koju koristite mora biti posebna mješavina za kaktuse i sukulente, koju možete kupiti u svakoj trgovini gdje biste kupili i običnu zemlju. Što se tiče lončanice, najbolja je ona od terakote, jer ne zadržava vlagu. Na dno teglice potrebno je postaviti drenažu tj. kuglice ili kamenčiće, koji će omogućiti da se voda ne zadržava u zemlji te ćete na taj način izbjeći proklijavanje korijena i truljenje biljke.

Konvencionalne kućne biljke imaju pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje - je li isto i sa sukulentima i kaktusima?

I na ovo pitanje odgovor je - da! Naime, kućne biljke se ne preporuča držati u spavaćoj sobi zato što po noći ispuštaju ugljični dioksid te nam „uzimaju" kisik iz zraka. Naravno da će ovo biti štetno samo ukoliko zaista pretjeramo s količinom biljaka u sobi, dok jedna ili dvije manje biljčice neće predstavljati problem.

S druge strane, kod sukulenata nema tog problema: kako oni u svojim stabiljkama i mesnatim listovima zadržavaju vodu, preko noći ne proizvode ugljični dioksid jer za tim nemaju potrebu. Čak štoviše, mogu pomoći pročistiti zrak u prostoriji i održavati vlažnost prostorije na zdravoj razini, te time imati vrlo pozitivan utjecaj na naš dišni sustav.

I što je najbolje od svega, kaktusa i sukulenata zaista ima u svakakvim oblicima i bojama – boje listova sukulenata mogu varirati u svim zamislivim nijansama zelene, s raznim uzorcima po listovima, a oblici im mogu biti od okruglastih listova do onih biljaka koje izgledaju doslovno kao kamenčići. Jednako vrijedi i za kaktuse – mogu biti ravni i plosnati, s debljom stabiljkom i uvrnuti u spiralu i imati cvjetove na vrhu stabiljke u bilo kojoj boji. Nemojte više čekati i shvatite ovo kao znak da si čim prije dovedete novog stanara u dom – nećete požaliti čim primjetite koliko vas vaš novi prijatelj usrećuje samom svojom pojavom i šarenilom!

Izvori:
  • https://www.dom2.hr/vrt-clanci/bilje-vrt-clanci/sukulenti-i-kaktusi-prekrasni-a-jednostavni-ukrasi-svakog-interijera/

  • https://pjantina.com/odrzavanje-sukulenata-u-sobnim-uvjetima-osvjetljenje/
  • https://miss7.24sata.hr/lifestyle/sukulenti-poput-kaktusa-i-aloe-nisu-samo-ugodni-oku-vec-djeluju-i-na-tvoje-tijelo-evo-na-koje-sve-nacine-26413
  • https://www.rtl.hr/zivot/sos/sukulenti-u-kuci-savjeti-za-odrzavanje-i-uzgoj-740cd730-b9f2-11ec-938b-0242ac120015
  • https://www.tportal.hr/lifestyle/clanak/kako-pravilno-njegovati-ove-jednostavne-i-dekorativne-biljke-20170317
  • https://living.vecernji.hr/zelena-zona/katusi-ne-vole-mraz-maknite-ih-s-balkona-i-terasa-u-kucu-1038846

Koje navike mogu 'ubrzati' pojavu dijabetesa?

Koje navike mogu 'ubrzati' pojavu dijabetesa?

Svjetski dan dijabetesa prilika je da osvijestimo ulogu prehrane, tjelovježbe, sna i mentalnog zdravlja u prevenciji ove bolesti. Dijabetes je metabolički poremećaj koji pogađa milijune ljudi širom svijeta, a nastaje kada tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili ga ne koristi pravilno.
Spavate li dovoljno? Otkrijte tajnu kvalitetnog sna!

Spavate li dovoljno? Otkrijte tajnu kvalitetnog sna!

U današnjem brzom ritmu života, san nekima postaje luksuz. No, kvalitetan san je temelj našeg zdravlja i dobrobiti. Kada dobro spavamo, osjećamo se odmorno, imamo više energije, bolje se koncentriramo i lakše se nosimo sa stresom. Ali kako znati spavamo li dovoljno i što možemo učiniti da poboljšamo
Fermentacija za početnike: Kako započeti kod kuće?

Fermentacija za početnike: Kako započeti kod kuće?

Fermentirana hrana neizostavan je dio ljudske prehrane već stoljećima,a gotovo svaka kultura ima svoja tradicionalna jela koja uključuju fermentaciju. Od kiselog kupusa do kiselog tijesta i kimchija, bar ste s nekima od ovih specijaliteta već upoznati. U današnjem blogu saznajte koji su zdrastveni b

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više