Svibanj je mjesec svjesnosti o celijakiji, a mi smo
se ovoga puta odlučili posvetiti isključivo ovoj bolesti i cijeli mjesec
obilježiti prehranom bez glutena - organizirali smo Facebook live event „Ispeci
pa baki reci" u suradnji sa studenticama 4. godine marketinga Ekonomskog
fakulteta u Rijeci. Tako su Marijana Bogdanović, Ana Krunić, Ella Antić, Monika
Mrvoš, Ana Maria Franulović i Maja Želežić uzele kuhinjski pribor i odlučile
pokazati kako je priprema Bakin' mix proizvoda zaista brza i jednostavna. U svega
40 minuta trajanja eventa, uspjele su ispeći čak četiri proizvoda – muffine,
lava cake, cupcakes i brownies. Čokoladne lava cake i brownies obogatile su
preljevom od čokolade i kreirale tako vlastite slastice, za sve ljubitelje pravog
čokoladnog okusa. Uz izradu Bakin' mix proizvoda, ugostili smo i nutricionisticu
Petru Vlak te predsjednicu udruge CeliVita, gospođu Amaliju Jurjević
Delišimunović koje su našem eventu o bezglutenskoj ishrani, celijakiji i kako
živjeti s takvom bolesti doprinijele svojim iskustvom i znanjem.
Što je celijakija i kako je prepoznati?
Naša
gošća eventa Amalija Jurjević Delišimunović pojasnila je pojam celijakije, simptome
iste i način liječenja. Celijakija je kronična upalna, doživotna, autoimuna
bolest tankog crijeva koja nastaje kao posljedica imunološkog odgovora na
gluten - protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi (avenin). Od ove neizlječive bolesti
prema dostupnim podacima boluje 1% stanovništva – ali stvarni postotak je
daleko veći. Uslijed nedovoljnih pretraga većina uopće nema postavljenu
dijagnozu, ili ima krivu dijagnozu, te se stoga ne ubraja u službeni postotak
oboljelih. Najčešći
simptomi su kronični proljev, slab tjelesni razvoj djece, niži rast, anemija,
povraćanje, bolovi u trbuhu ili napuhnuti trbuh, kronična opstipacija, kronični
umor, ponavljajući aftozni stomatitis, herpetiformni i dermatitis. Obzirom na
broj simptoma, ovu bolest često nazivaju „Bolest s tisuću lica."
Jedini
lijek ovog problema je doživotna bezglutenska prehrana tako da prilikom odabira
namirnica pažnju valja obratiti i na skrivene izvore glutena koji se nalaze u mnogim
industrijski prerađenoj hrani, lijekovima i oralnim higijenskim proizvodima.
Preporuča se da se prehrana osoba oboljelih od celijakije temelji na
namirnicama koje prirodno ne sadrže gluten i na zamjenskim bezglutenskim
proizvodima u umjerenim količinama. Osnovu prehrane trebalo bi činiti povrće i
voće, meso, jaja, riba, zdrave masnoće, mliječni proizvodi (ako se podnose zbog
moguće intolerancije na laktozu), orašasti plodovi, sjemenke te cjelovite
bezglutenske žitarice i pseudo žitarice poput prosa, heljde, quinoe, amaranta i
riže.
Celijakija
je bolest koja je mnogima još nepoznanica, tek proteklih desetak godina počelo
se intenzivnije o istoj govoriti, kada je naglo porasla potrošnja pekarskih
proizvoda koji uglavnom sadrže gluten. Kod mnogih osoba užurbani način života i
brza hrana ima za posljedicu intoleranciju na gluten, ali i celijakiju, kod
koje je i konzumacija kontaminiranih proizvoda glutenom nepogodna za oboljelog.
Što je gluten?
Gluten
je prirodni protein koji možemo pronaći u žitaricama kao što su pšenica, raž,
ječam i zob. Nutritivne vrijednosti glutena za naš organizam su neznačajne, jer
je jedina uloga glutena povezati
sastojke - gluten u kombinaciji s vodom tijesto čini ljepljivom masom.
Zaslužan je i za elastičnost tijesta te povezivanje svih sastojaka u jednu
cjelinu. Žitarice
koje prirodno sadrže gluten su pšenica, raž, ječam i zob, stoga ih je važno
izbjegavati, kao i sve njihove
proizvode. Upravo zbog toga mnogi se pitaju mogu li uopće jesti kruh? Ako da,
koji kruh?
Nova linija proizvoda bez glutena, razvijena u Hrvatskoj krije se pod nazivom
Bakin' mix. Od pripreme ukusnih slastica pa sve do kruha, pizze i peciva, oboljelima daje pregršt izbora. Cijeli asortiman Bakin' mix proizvoda možete pronaći u
A1 - all natural web shopu. Bakin' mix proizvodi bez glutena izrađeni su u suradnji s domaćim stručnjacima i nutricionistima, a posebno smo ponosni što se Bakin' Mix Kruh&Pizza od 1kg našao na
listi lijekova te je dostupan u ljekarnama diljem Hrvatske.
Što kaže struka?
Imali
smo iznimnu čast da u našem eventu sudjeluje nutriocionistica Petra Vlak, koja
je sa stručnog aspekta pojasnila pojam glutena i njegovog utjecaja na
organizam. Tako
smo doznali mnoštvo korisnih informacija i za one koji nemaju celijakiju.
Objasnila nam je da se pri proizvodnji bezglutenskih proizvoda najčešće koriste
različite mješavine brašna bezglutenskih žitarica kako bi se dobila tekstura
što sličnija „običnom" kruhu. Gluten
je odgovoran za reološka svojstva kruha, a kako ga u bezglutenskim brašnima
nema, važno ga je adekvatno zamijeniti. Najbolja svojstva pokazalo je rižino,
kukuruzno i sojino brašno, a u posljednje vrijeme sve više se koriste i brašno
tapioke, leće i heljde. Razvoj prehrambene industrije omogućio je gotovo
nezamjetne razlike u teksturi bezglutenskih proizvoda u odnosu na njihove
glutenske inačice. S nutritivnog aspekta, kvalitetnije su bezglutenske
mješavine za pripremu različitih proizvoda koje sadrže brašna cjelovitih
bezglutenskih žitarica te su obogaćene prehrambenim vlaknima.
Ostvarenje ciljeva!
No ono što smo u konačnici pokazali na
ovom Facebook događaju
„Ispeci pa baki reci" jest da hrana bez glutena ne mora
biti ni skupa, ni teška za pripremu. Uspjeli smo postići upravo ono što nam je
i bio cilj –
ukazati na ozbiljnost celijakije, ali i jednostavnost pripreme
Bakin' mix proizvoda. Osim toga, naš trud i društveno odgovorni doprinos prepoznali su i mediji, ali i televizija. Pogledajte gostovanje u emisiji 'Učionica' na Kanalu Ri na
linku.
Izuzetno nam je drago što smo i ove godine imali priliku surađivati sa
studentima Ekonomskog fakulteta. Osim njihovog praktičnog iskustva u
organizaciji i provođenju cijelog projekta gdje su mogli puno toga naučiti,
odličnom nam se činila ideja da to povežemo sa širenjem svjesnosti o celijakiji
na kojoj kontinuirano treba raditi. Imali smo sreće što je tim studentica bio
vrlo kvalitetan i predan ovom projektu. Savršeno su odradile ovaj ujedno društveno
odgovoran zadatak. Suradnja je temelj uspjeha naših bezglutenskih proizvoda –
suradnja s korisnicima, suradnja s onima koji će možda jednog dana na tome
raditi, kao ovoga puta studentice Ekonomskog fakulteta, i suradnja s domaćim stručnjacima –
nutricionistima.
Ukoliko želite, cijeli event možete pogledati na našem
Youtube kanalu.