Kako brzo i jeftino očistiti dom - sa samo jednim sredstvom!

26.10.2022.

Soda bikarbona jedno je sredstvo koju vjerovatno svako kućanstvo ima u svojem spremištu. Zašto je to tako? Pretpostavljamo da smo tu naviku „pokupili" od svojih baka, koje su uvijek sodu bikarbonu koristile kao prvu pomoć za mnoge stvari, s obzirom da je bilo previše skupo kupovati zasebna sredstva za svaki problem u kućanstvu. Bilo da smo pojeli previše hrane koja nam je teško pala na želudac, pekli kolače ili kuhali povrće – soda bikarbona uvijek je bila tu. Naime, danas smo se odlučili dotaknuti samo nekih područja u kojima se ona može efikasno primijeniti, ali kao što ćete i sami vidjeti, ona može biti toliko korisna da vjerujemo kako nismo uspjeli niti pokriti sve njene namjene!

Kuhinja
Prvo moramo naglasiti kako ona može odlično zamijeniti prašak za pecivo, u omjeru 1:3 (jedna žličica sode bikarbone jednaka je kao 3 žličice praška za pecivo). Ona će jednako dobro dignuti tijesto kao i prašak za pecivo, a ujedno će to tijesto biti i mekše. Nadalje, ona je dobar pomoćnik pri kuhanju, gdje ukoliko ju dodate u vodu u kojoj kuhate povrće, ona će pomoći povrću da zadrži boju. Isto tako, pri kuhanju grahorica, ukoliko dodate sode bikarbone u vodu one će se brže omekšati i skuhati. Osim kuhanja, sa njom možete efektivno očistiti svježe voće i povrće. Samo ju dodajte u posudu s vodom, ostavite voće i povrće da se namače u njoj 15-ak minuta, istrljajte u toj vodi i temeljito isperite. Ona će pomoći odstraniti nečistoće i eventualne pesticide.

Svima nam je poznato koliko hrana i kuhanje mogu zaprljati kuhinju, posuđe i elemente, ali i ostaviti neugodne mirise u sudoperu, frižideru ili plastičnom posuđu. Ukoliko vas je ovo ikada mučilo te vas zaboli glava kada pomislite na čišćenje kuhinje, soda bikarbona vaša je nova najbolja prijateljica.

- Upija neugodne mirise – bilo da se radi o sudoperu ili frižideru, ona će upiti sve mirise. Za odčepljivanje i uklanjanje mirisa iz sudopera u kojem je zapela hrana, uspite jednu jušnu žlicu sode bikarbone u odvod i zalijte vrelim octom. Ostavite da djeluje 15-ak minuta do pola sata, te isperite nekoliko puta vrelom vodom. Ukoliko se u vašem frižideru javljaju neugodni mirisi, pronađite izvor i uklonite ga, a miris će se povući ukoliko u frižider stavite pola šalice sode bikarbone.

- Uklanja masnoću– najčešći problem kod čišćenja posuđa su tvrdokorne masne mrlje ili tragovi zagorenosti u loncima i tavama. Soda bikarbona efikasno će to otopiti: jednu žličicu sode umiješajte u malo vode i octa (ukoliko želite) dok ne nastane pasta, te time premažite problematično posuđe. Ostavite da malo djeluje, te dobro istrljajte grubom spužvicom ili mrežicom i isperite.

- Efikasno čisti tvrdokorne tragove hrane – plastične (tupperware) posude, kuhinjske površine i pločice na zidovima najviše su izložene tvrdokornim mrljama od hrane ili kave, te ovisno o materijalu i tipu površine, one se vrlo teško uklanjaju. Otopite sodu bikarbonu u vodi, u to namočite krpicu i izribajte problematičnu površinu. Ukoliko su mrlje zaista tvrdokorne, možete napraviti pastu od sode i vrlo malo vode, nanijeti ju na mrlju, i nakon što je djelovala 10-ak minuta, dobro izribati.

Cipele i ormar za cipele

Nije nam nepoznanica kako se iz cipela znaju širiti neugodni mirisi, što je normalno s obzirom na to za što ih koristimo. Kako bi ih uklonili, u gazu ili staru čarapu stavite malo sode bikarbone i ostavite u cipeli preko noći. Soda upija baš sve mirise, te ćete ubrzo vidjeti kako će cipele biti potpuno bez mirisa! Isto vrijedi i za čarape koje također mogu nekada upiti neugodne mirise.

Ukoliko cipele držite u zasebnom ormariću ili manjoj prostoriji, vjerujemo kako se miris cipela i ondje osjeti. Slično kao i u slučaju frižidera, soda bikarbona u šalici upiti će mirise i ovih prostorija. Šalicu (sodu bikarbonu) je potrebno mijenjati jednom mjesečno (u oba slučaja).

Odjeća i tjelesni mirisi

Današnji odjevni materijali znaju biti napravljeni od raznih materijala: sintetika uzrokuje pojačano znojenje i ne dozvoljava tijelu da diše, dok pamuk vrlo dobro upija mirise – pa se isto tako i na odjeći znaju osjetiti razni mirisi. Ukoliko osjetite da ste se oznojili, umjesto nanošenja novog sloja dezodoransa možete ispod pazuha istrljati malo sode bikarbone. Isto vrijedi i za odjeću koja je upila miris znoja ili okoline – pospite ju sodom bikarbonom, pustite da malo djeluje i dobro istresite.

A znate li onaj miris nove odjeće koji neki od ne podnose? Soda bikarbona riješiti će i to – pospite u izdašnoj količini novu majicu, pustite da djeluje barem pola sata i dobro istresite ili operite.

Osim mirisa, nije nepoznanica da se nekada i na odjeći mogu pronaći tvrdokorne mrlje koje neće „nestati" u perilici, poput npr. masnoće. Ukoliko imate takav problem, napravite gustu pastu od sode bikarbone i vode, pustite da djeluje kratko (oko 10 minuta), dobro istrljajte i bacite u perilicu.

 

Izvori:

https://www.podravka.hr/clanak/2023487/20-nacina-primjene-sode-bikarbone/

https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/prostorija/13-korisnih-savjeta-kako-koristiti-sodu-bikarbonu-u-kucanstvu-285976

https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/soda-bikarbona-ciscenje

https://zenavrsna.com/soda-bikarbona-kucanstvu/2898

https://enterijer.ba/savjeti/kucne-carolije/990-17-primjena-sode-bikarbone-u-domacinstvu

https://stvarukusa.mondo.rs/trikovi-i-saveti/saveti/a34769/Za-sta-se-koristi-soda-bikarbona.html

Kako su povezani Božić i zimski solsticij?

Kako su povezani Božić i zimski solsticij?

Zima donosi posebnu magiju sa sobom, a dva važna datuma koja označavaju početak ove sezone su zimski solsticij i Božić. Iako je zimski solsticij astronomski događaj, a Božić vjerski i kulturni praznik, postoji nekoliko zanimljivih veza između njih, te ih možemo povezivati kroz simbole i tradicije. U
Mindful eating: Kako uživati u hrani bez osjećaja krivnje tijekom blagdana

Mindful eating: Kako uživati u hrani bez osjećaja krivnje tijekom blagdana

Blagdani su po mnogočemu magični, ali jedna se činjenica ipak mora priznati: ovo je doba kada se puno kuha, peče i jede. Kako izbjeći prejedanje, a pritom se u potpunosti prepustiti uživanju? Ključ je 'mindful eating' – svjesnom jedenju koje nas uči da ponovno uživamo u hrani na zdrav način, bez str
Pripremite sami svoje blagdanske mješavine začina

Pripremite sami svoje blagdanske mješavine začina

Blagdanski začini imaju nevjerojatnu sposobnost da probude sjećanja, stvaraju ugodu i unesu toplinu u naše domove. Mnogi od tih začina koriste se stoljećima – ne samo zbog okusa već i zbog svojih ljekovitih svojstava. U nastavku ćemo istražiti kako su neke od popularnih mješavina začina nastale, gdj

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više