Fermentacija za početnike: Kako započeti kod kuće?

23.10.2024.

Fermentacija je jedna od najstarijih metoda očuvanja hrane, a ujedno i jedan od najjednostavnijih načina da unesemo korisne bakterije u organizam, poboljšamo probavu i ojačamo imunološki sustav. Osim što produžava rok trajanja hrane, fermentacija pridonosi i stvaranju složenijih okusa te pomaže tijelu da lakše apsorbira nutrijente. U posljednjih nekoliko godina, fermentirana hrana ponovno doživljava popularnost i to s dobrim razlogom – zdravstvene prednosti fermentirane hrane su gotovo nebrojene. Ljubitelji zdravog života, kao i oni koji žele eksperimentirati s novim načinima pripreme hrane, sve se više okreću ovoj tehnici očuvanja hrane u svojim kuhinjama.
Fermentacija je ključna u stvaranju mnogih namirnica koje svakodnevno konzumiramo, od jogurta i sira do kiselih krastavaca i miso paste. Znajući koliko su zdravi kupovni fermentirani proizvodi, možete zamisliti samo koliko više prednosti donosi domaća fermentacija, ponajviše zahvaljujući mogućnosti prilagođavanja procesa svojim potrebama i ukusima i mogućnosti biranja kvalitetnih sastojaka. Za one koji su novi u ovom području, fermentacija može izgledati komplicirano, no zapravo je vrlo jednostavna i pristupačna. Sve što vam je potrebno su osnovni sastojci, malo vremena i volja za eksperimentiranjem.
U ovom blogu istražit ćemo osnove fermentacije kod kuće, od jednostavnih fermentiranih napitaka poput kombuche i kefira, do probiotičkih grickalica poput kimchija i kiselog kupusa. Naučit ćete kako započeti fermentaciju, koje su osnovne tehnike i sastojci potrebni te kako s vremenom možete razviti vlastite fermentacijske rutine koje će obogatiti vašu prehranu.
Zašto fermentirati kod kuće?
Osim što je fermentacija ekonomična i zabavna, daje vam veću kontrolu nad sastojcima. Kada fermentirate kod kuće, znate da vaša hrana ne sadrži konzervanse, a probiotici koji nastaju prirodnim putem mogu značajno poboljšati zdravlje probavnog sustava. Uz to, domaća fermentirana hrana ima intenzivniji i složeniji okus nego ona kupljena u trgovinama, a začini u ovoj hrani biti će samo oni koje znate da volite.
Kako započeti fermentaciju?
Fermentacija ne zahtijeva posebne uređaje niti previše vremena. Uglavnom su vam potrebne čiste (sterilizirane) staklenke i poklopci, voda, te sol ili šećer, ovisno o vrsti fermentacije. Za fermentirane napitke, kao što su kombucha i kefir, trebat će vam "starter kultura" (skoby za kombuchu ili kefirna zrnca).
Recepti za fermentirane napitke
Kombucha
Sastojci:
  • 1 SCOBY (kultura bakterija i kvasca)
  • 1 litra vode
  • 2 vrećice crnog ili zelenog čaja
  • 100 g šećera
  • 1 šalica starter tekućine (kombucha iz prethodne izrade ili kupljena nepasterizirana)
Postupak:
  1. Skuhajte čaj s 1 litrom vode i šećerom te ga ostavite da se ohladi.
  2. U staklenku ulijte ohlađeni čaj, dodajte starter tekućinu i SCOBY.
  3. Pokrijte staklenku čistom gazom i ostavite na sobnoj temperaturi 7-10 dana.
  4. Nakon što fermentacija završi, SCOBY će biti spreman za sljedeću šaržu, a vi možete uživati u osvježavajućoj kombuchi!
Kefir
Sastojci:
  • 1-2 žlice kefirnih zrnaca
  • 500 ml mlijeka (kravlje, kozje)
Postupak:
  1. Stavite kefirna zrnca u staklenku i prelijte mlijekom.
  2. Pokrijte staklenku tkaninom i pustite da fermentira na sobnoj temperaturi 24-48 sati.
  3. Procijedite zrnca iz gotovog kefira i koristite ih za sljedeću fermentaciju.
Kimchi
Sastojci:
  • 1 srednja glavica kineskog kupusa
  • 2-3 žlice morske soli
  • 1 žlica ribanog đumbira
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 žlice ribljeg umaka (opcionalno)
  • 1 žlica čili pahuljica
  • 2 mrkve (ribane)
  • 4 mlada luka (narezana)
Postupak:
  1. Narežite kupus na veće komade i posolite ga. Ostavite da odstoji nekoliko sati.
  2. Isperite kupus i pomiješajte ga s češnjakom, đumbirom, ribljim umakom i čili pahuljicama.
  3. Dodajte mrkvu i mladi luk. Sve dobro promiješajte.
  4. Smjesu prebacite u staklenku, pritisnite da ispušta sok i pokrijte poklopcem.
  5. Ostavite kimchi da fermentira na sobnoj temperaturi 3-5 dana, a zatim ga spremite u hladnjak.
 
Kiseli kupus
Sastojci:
  • 1 glavica bijelog kupusa (narezana)
  • 1-2 žlice morske soli
Postupak:
  1. Kupus posolite i rukama gnječite dok ne pusti sok.
  2. Stavite kupus u staklenku i dobro ga pritisnite kako bi sav kupus bio pokriven sokom.
  3. Ostavite staklenku na sobnoj temperaturi 7-10 dana, povremeno pritišćući kupus da ostane pod sokom.
  4. Kada kupus postane dovoljno kiseo, premjestite ga u hladnjak.
Kiselo tijesto
Ukoliko ste barem malo na internetu, pretpostavljamo kako ste upoznati s pojmom kiselog tijesta. Proces fermentacije u kiselom tijestu uključuje prirodne kvasce i bakterije mliječne kiseline koje su prisutne u brašnu i okolini. Oni zajedno djeluju na fermentaciju šećera iz brašna, stvarajući ugljični dioksid i kiseline. To rezultira rastom tijesta, ali i specifičnim, bogatim okusom i boljom probavljivošću kruha.
Recept za kiselo tijesto uključuje sedmodnevno pripremanje startera, od samo vode i integralnog pirovog brašna.
Sastojci (za starter):
  • 50 g Integralnog pirovog brašna
  • 50 g mlake vode 
Postupak:
  1. U čistu (steriliziranu) staklenku čistom drvenom ili plastičnom žlicom zamiješajte mlaku vodu i brašno. Pokrijte krpom, važno je da ima protoka zraka. Svaki dan, idućih 7 dana ponovite postupak s istim sastojcima. Prva 3 dana samo dodajte istu količinu vode i brašna svaki dan i zamiješajte, te preselite u veću steriliziranu staklenku. Nakon trećeg dana, prilikom svakog 'hranjenja' (dodavanja brašna i vode) izvadite van pola stare smjese. Na ovaj način održavamo starter čistim.
  2. Kada želite upotrebljavati ovaj kiseli kvasac, samo ga razmutite s malo mlake vode i dodajte u tijesto za kruh. 
Savjeti za uspješnu fermentaciju
  • Čistoća: Pazite da su sve posude i pribor koje koristite za fermentaciju temeljito očišćeni.
  • Temperatura: Idealna temperatura za fermentaciju je između 18°C i 22°C. Ako je prehladno, proces će biti sporiji; ako je prevruće, može se ubrzati previše.
  • Pokrov: Koristite tkaninu ili gazu kako bi fermentacija bila izložena zraku, ali zaštićena od prašine i insekata.
  • Okus i aroma: Svaka fermentacija ima svoj karakterističan miris. Ako osjetite neugodan ili truli miris, potrebno je fermentaciju prekinuti i rkenuti ispočetka. 
Fermentacija kod kuće jednostavan je način kako možete unijeti bogatstvo probiotika i jedinstvenih okusa u svoju prehranu. Počnite s jednostavnim receptima za kombuchu, kefir ili kiseli kupus i postupno istražujte dalje. Ovaj proces ne samo da je zdrav, nego je i vrlo zabavan jer svaki eksperiment donosi drugačiji rezultat. S vremenom, fermentacija će postati neizostavni dio vaše kuhinje!

Izvori:
https://www.biobio.hr/bioblogija/kako-i-zasto-fermentirati-kod-kuce-2542/
https://www.dm.hr/inspiracije-i-savjeti/prehrana/trendovi-u-prehrani/fermentacija-za-pocetnike-499670
https://www.jutarnji.hr/dobrahrana/price/evo-kako-sami-mozete-na-jednostavan-nacin-fermentirati-visak-povrca-i-voca-i-napraviti-odlicnu-zimnicu-15394178
https://www.naturala.hr/fermentiranje-povrca-kod-kuce-u-samo-nekoliko-koraka-do-zdravlja/
https://vogueadria.com/hr/fermentacija/


Svemoćna zob: Zašto su zobene pahuljice savršen izbor za jesen i zimu

Svemoćna zob: Zašto su zobene pahuljice savršen izbor za jesen i zimu

Zobene su pahuljice u ljudskoj prehrani već stoljećima, a zadnjih nekoliko godina internet je preplavljen 'brzim, jednostavnim i zdravim' receptima koji koriste ovaj sastojak. U današnjem blogu saznajte zašto su zobene pahuljice toliko popularne, koja je njihova prava snaga, odakle su nam stigle te
Umjetna i prirodna sladila – Koje su razlike i kako utječu na naše zdravlje?

Umjetna i prirodna sladila – Koje su razlike i kako utječu na naše zdravlje?

Konzumacija šećera često je povezana s pretilošću, dijabetesom, karijesom i drugim zdravstvenim problemima. Kako bi se izbjegla pojava ovih zdravstvenih problema, mnogi se okreću različitim alternativama šećeru, koje nude sladak okus bez štetnih učinaka. Postoji poveći broj sladila koje se koriste k
Stigla je jesen – Saznajte što je u sezoni!

Stigla je jesen – Saznajte što je u sezoni!

Nakon ljeta, mnogi će se složiti da i jesen ima svojih ljepota. Po završetku sezone sunčanja, topline i duljih dana, jesen nas zove da se povučemo u udobnost svog doma i pripremamo jela koje će nas ugrijati. Pripremite se s nama za pravu, hladnu jesen uz sezonske namirnice i najukusnija topla jela o

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više