7 savjeta kako kvalitetnom prehranom do boljeg zdravlja

3.3.2021.

kvalitetnom prehranom do zdravlja

Koju je hranu najbolje konzumirati kada smo bolesni kako bismo ubrzali oporavak organizma? Neugodni simptomi koji se javljaju kod većine uobičajenih bolesti poput gripe ili prehlade može uzrokovati gubitak apetita, što zauzvrat dovodi do nedostatka hranjivih sastojaka. Međutim, tijekom bolesti važno je pokrenuti tijelo, pa je konzumiranje prave hrane ključ za oporavak. Bez obzira koliko se loše osjećali tijekom bolesti važno je pridržavati se redovite prehrane kako ne bismo izgubili vrlo važne vitamine, minerale ili proteine.
 
 
 
1. Voće i povrće kvalitetan su izvor vlakana koja pomažu probavi i pročišćavanju crijeva.
 
2. Vitamin C vitalni je antioksidans koji pomaže stanicama da se oporave od borbe protiv bolesti. Vitaminom C bogati su agrumi, bobičasto voće, brokula, kivi, špinat, kupus..
 
3. Dobre bakterije – Do 80 % naših stanica nalazi se u crijevima, a probiotici pomažu u održavanju i obnavljanju crijevne mikroflore. Dobre bakterije možete pronaći posebno u jogurtima i probiotičkim napicima, u kiselom kupusu,..
 
4. Proteini se u našem tijelu koriste za izgradnju i popravak tkiva. Oni su važan gradivni element kostiju, mišića, hrskavice, kože i nekih stanica imunološkog sustava. Dobar izvor proteina su perad, riba, grah, jaja, špinat,..
 
 
 
 
5. Hidratacija je također važna za sprečavanje umora, slabosti ili mučnine. Tijekom bolesti preporuča se konzumacija vode i biljnih čajeva.
 
6. Med je možda klasik u kućnim iscjeliteljskim postupcima, ali ne uzalud. Naime, znanstveno je dokazano kako pomaže u uklanjanju upale grla uzrokovane bakterijskom infekcijom.
 
 

 
7. Đumbir uvelike pomaže kod mučnine i povraćanja. U šalicu vruće vode stavite 1-2 žličice svježeg đumbira, pustite da odstoji pet minuta i zasladite s malo meda. Još jedno od rješenja za mučninu dolazi u obliku ekološkog shota od đumbira koji je dostupan u A1 all natural web shopu
 
 
 
 
Ekološki shotovi za dnevnu dozu energije

Green I ekološki shotovi od domaćeg su proizvođača, a proizvedeni su isključivo od ekološkog voća i začina. Bez dodanih aditiva, šećera i konzervansa, predstavlja zdravu varijantu soka kojeg vole svi članovi obitelji. Osim što je bogat vitaminima i mineralima, shot je mali i praktičan pa ga možete ponijeti svugdje sa sobom. Osim već spomenutog džumbira, eko shotovi dolaze u još tri okusa: kurkuma, cimet i najnoviji okus zelenog čaja – matcha. Svoj omiljeni okus pronađite u našem web shopu na linku
green i shotovi


Kako su povezani Božić i zimski solsticij?

Kako su povezani Božić i zimski solsticij?

Zima donosi posebnu magiju sa sobom, a dva važna datuma koja označavaju početak ove sezone su zimski solsticij i Božić. Iako je zimski solsticij astronomski događaj, a Božić vjerski i kulturni praznik, postoji nekoliko zanimljivih veza između njih, te ih možemo povezivati kroz simbole i tradicije. U
Mindful eating: Kako uživati u hrani bez osjećaja krivnje tijekom blagdana

Mindful eating: Kako uživati u hrani bez osjećaja krivnje tijekom blagdana

Blagdani su po mnogočemu magični, ali jedna se činjenica ipak mora priznati: ovo je doba kada se puno kuha, peče i jede. Kako izbjeći prejedanje, a pritom se u potpunosti prepustiti uživanju? Ključ je 'mindful eating' – svjesnom jedenju koje nas uči da ponovno uživamo u hrani na zdrav način, bez str
Pripremite sami svoje blagdanske mješavine začina

Pripremite sami svoje blagdanske mješavine začina

Blagdanski začini imaju nevjerojatnu sposobnost da probude sjećanja, stvaraju ugodu i unesu toplinu u naše domove. Mnogi od tih začina koriste se stoljećima – ne samo zbog okusa već i zbog svojih ljekovitih svojstava. U nastavku ćemo istražiti kako su neke od popularnih mješavina začina nastale, gdj

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više