5 razloga zašto biste trebali razmisliti o konzumaciji biljnih napitaka

6.10.2021.

Biljna mlijeka relativno su nova pojava na tržištu, čija popularnost kao zamjena mlijeku životinjskog podrijetla raste, a ponajviše u svakodnevnim navikama (npr. uz kavu, kao dodaci u smoothie-u...), iako se zbog okusa i teksture ne koriste isključivo kao zamjena. Ovi napici prvi su izbor za vegane koji ne koriste namirnice životinjskog podrijetla, ali i za ljude koji su odlučili voditi zdraviji i „fit" život.

Iako ovi napici u manjem postotku sadrže neke nutrijente u odnosu na obično mlijeko (npr. manje proteina i kalcija), ipak imaju svoje prednosti i posebnosti. Izdvojili smo 5 važnih i glavnih razloga zbog kojih bi trebali barem razmisliti o konzumaciji ovih napitaka:

      1. Biljni napici pogodni su za osobe koje imaju razne intolerancije na hranu

Za ljude koji su intolerantni na laktozu, gluten ili neke druge proteine iz regularnog mlijeka, ovi napici su pravi spas. Nijedna vrsta biljnog mlijeka ne sadrži laktozu, dok npr. rižino i bademovo mlijeko uz laktozu ne sadrže niti gluten ni kolesterol.

      2. Izbjeći ćete antibiotike i štetan utjecaj pasteriziranog mlijeka

Životinje koje proizvode mlijeko se često hrane raznim antibioticima kako bi izbjegle bolesti te čim prije počele proizvoditi mlijeko za prodaju. Ostaci korištenih antibiotika zadržavaju se u mlijeku, stoga ukoliko ono nije domaće ili iz provjerenih izbora, može biti štetno za naš organizam.

      3. Smanjen negativan utjecaj na okoliš

Za proizvodnju i uzgoj biljaka od kojih se rade napici koristi se mnogo zemlje i vode, ali za 1 l biljnog mlijeka koristi se 3 do 5 puta manje resursa nego što se koristi za proizvodnju životinjskog mlijeka. Također su manje emisije ugljika za proizvodnju alternativnih od običnih mlijeka.

Ovo se posebno odnosi na organske biljne napitke, za čiju se proizvodnju biljke uzgajaju u posebnim i kontroliranim uvjetima, što ih čini najmanje štetnim za okoliš i ujedno vrlo zdravim izborom za svakoga tko je odlučio živjeti zdravije. Lima napici u našoj ponudi su upravo to: certificirani organski napici koji su pogodni za vegane, ne sadrže dodane šećere te imaju vrlo mali udio masti i soli. 

4. Manje kalorija, više vitamina i minerala

Osim što se većina biljnih napitaka dodatno obogaćuje vitaminima i mineralima, također ih prirodno velikim dijelom sadrže. Rižino mlijeko pogodno je za alergičare jer riža gotovo nikada ne izaziva alergije, sadrži vrlo malo masti, a bogato je vitaminima B skupine te manganom i selenom koji su moćni antioksidansi. Sojino mlijeko također obiluje vitaminima B skupine, dok još sadrži i velike količine omega-3, a od svih biljnih napitaka najbolje parira kravljem mlijeku po količini proteina koje sadrži. Bademovo mlijeko dobar je izvor vitamina E, sadrži najviše kalcija od svih ostalih biljnih napitaka, ne sadrži laktozu, prirodno sadrži vrlo malo šećera i masti (i malo kalorija). Navedeni su benefiti najpoznatijih biljnih napitaka, ali vrsta ima mnogo više.

5. Veliki izbor

Postoji mnogo vrsta biljnih napitaka na tržištu, od kojih su samo neke: zobeno, sojino, bademovo, rižino, kokosovo, napitak od indijskih oraščića, napitak od pira... Mogućnosti isprobavanja i kombinacija su gotovo beskonačne. Svaki napitak ima drugačiji okus i svoje posebnosti, dok velik broj također dolazi s dodatkom arome vanilije ili čokolade ili su obogaćeni raznim vitaminima i mineralima (poput vitamina D ili kalcija). Kada govorimo o okusima, postoje napici blagog i gotovo neutralnog okusa (poput bademovog napitka bez dodatka šećera), prirodno slatki napici (rižino mlijeko), oni s orašastim okusom (napitak od lješnjaka)...
 
Biljni napici s punim pravom uživaju sve veću popularnost, a u A1 asortimanu svatko će pronaći biljno mlijeko za sebe. 
Izvori:

Kako su povezani Božić i zimski solsticij?

Kako su povezani Božić i zimski solsticij?

Zima donosi posebnu magiju sa sobom, a dva važna datuma koja označavaju početak ove sezone su zimski solsticij i Božić. Iako je zimski solsticij astronomski događaj, a Božić vjerski i kulturni praznik, postoji nekoliko zanimljivih veza između njih, te ih možemo povezivati kroz simbole i tradicije. U
Mindful eating: Kako uživati u hrani bez osjećaja krivnje tijekom blagdana

Mindful eating: Kako uživati u hrani bez osjećaja krivnje tijekom blagdana

Blagdani su po mnogočemu magični, ali jedna se činjenica ipak mora priznati: ovo je doba kada se puno kuha, peče i jede. Kako izbjeći prejedanje, a pritom se u potpunosti prepustiti uživanju? Ključ je 'mindful eating' – svjesnom jedenju koje nas uči da ponovno uživamo u hrani na zdrav način, bez str
Pripremite sami svoje blagdanske mješavine začina

Pripremite sami svoje blagdanske mješavine začina

Blagdanski začini imaju nevjerojatnu sposobnost da probude sjećanja, stvaraju ugodu i unesu toplinu u naše domove. Mnogi od tih začina koriste se stoljećima – ne samo zbog okusa već i zbog svojih ljekovitih svojstava. U nastavku ćemo istražiti kako su neke od popularnih mješavina začina nastale, gdj

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više