Vegetarijanci i vegani alergični na soju – što sad?

27.6.2022.

Soja je mahunarka porijeklom iz Kine, koja se u 18.stoljeću proširila diljem Europe i Amerike. Ona je bogata lako probavljivim bjelančevinama i kalcijem, što su ujedno i razlozi zašto je toliko popularna i preporučana u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani.

Ipak, istraživanja pokazuju da je alergija na soju postala sve učestalija, najčešće kod dojenčadi i male djece, ali prisutna je i kod odraslih (npr. majki koje doje). Djeca i dojenčad najčešće prerastu tu alergiju i s godinama postane opet sigurno konzumirati soju, dok odrasli najčešće (ali ne uvijek) moraju izbaciti ovu namirnicu. 

Simptomi i liječenje
Simptomi alergije na soju često su blaži od onih regularnih, te je anafilaksija vrlo rijetka pojava. Anafilaksija je najčešća kod alergije na kikiriki i uključuje sužavanje grla i nemogućnost disanja, pojavz osipa po cijelom tijelu, naglo padanje tlaka itd. 

Kod alergije na soju najčešće se pojavljuje blaži oblik osipa po zglobovima i ekstremitetima, osjećaj svraba u ustima i ponekad bolovi u trbuhu i poremećena probava. Ovi simptomi pojaviti će se nekoliko minuta nakon konzumiranja soje (kada počne razgradnja njenih proteina), a ovisno o količini pojedene namirnice mogu se pojaviti i nekoliko sati nakon njene konzumacije. Prijavljeni su slučajevi gdje su se simptomi polako pojačavali kroz period od nekoliko mjeseci; počeli su kao lagane probavne smetnje, a s vremenom su prerasli u pojavu osipa i intenzivne bolove u trbuhu.
Nutrijenti u soji i njenim proizvodima
Kao što smo već rekli, soja je vrlo dobar izvor bjelančevina koje pomažu izgraditi mišiće i ubrzavaju neke procese u tijelu. Opće je poznata stvar kako sportaši konzumiraju proteinske dodatke prehrani kako bi dobili na mišićnoj masi, i jedu veće količine hrane bogate proteinima. 

Ukoliko je prisutna alergija na soju, gubi se jedan vrlo važan biljni izvor proteina za vegetarijance i vegane, ali također i za ljude koji konzumiraju meso i životinjske proizvode (jer je soja prisutna u velikom broju proteinskih dodataka). Ipak, postoje i drugi biljni kvalitetni izvori proteina, ali su ti proteini u nedostatku nekih esencijalnih aminokiselina ili malo sporije probavljivi, stoga je preporučljivo konzumirati više različitih namirnica zajedno.

Što se tiče bjelančevina, dobri biljni izvori osim soje su: konoplja (sjemenke i proteinski prah), seitan (pšenični proizvod sličan tofuu), grahoice (crni grah, slanutak, leća), orašasti plodovi (kikiriki, brazilski oraščić, indijski oraščić, orasi), sjemenke (bučine, chia), neke žitarice (pšenica, kvinoja, amaranth). 
Osim proteina, soja i njeni proizvodi bogati su kalcijem, koji pomaže izgraditi i očuvati čvrstoću kostiju, ali i regulirati zgrušavanje krvi, potiče prijenos poruka među živcima i regulira kontrakciju mišića. Ukoliko dođe do manjka kalcija, organizam izvlači kalcij iz kostiju gdje se on skladišti i razvija se osteoporoza (bolest lomljivih kostiju). 

Biljni izvori kalcija najčešće su proizvodi od soje dodatno obogaćeni kalcijem, poput mlijeka, jogurta i tofua. Ipak, na tržištu postoje i drugi biljni proizvodi obogaćeni kalcijem, poput zobenog i bademovog mlijeka. Također, grah i leća sadrže značajne količine kalcija, ali i drugih važnih nutrijenata poput željeza, cinka i magnezija. Orašasti plodovi sadrže malu količinu kalcija, dok su bademi njime najbogatiji, a nakon njih su brazilski oraščići. 

Od sjemenki, sezam je najbogatiji kalcijem, ali isto tako dobar izvor su chia i lan. O sadržaju kalcija među žitraricama ne možemo reći mnogo zato što ga one inače ne sadrže u značajnim količinama, osim amarantha koji može poslužiti kao dopuna kalcija u jelima. Najvažnije za unos vitamina i minerala je svakako povrće, koje je u slučaju kalcija zeleno lisnato povrće poput kelja, pak choi, špinata, brokule i prokulica. Nadalje, u voću nema mnogo kalcija osim u sušenom, od kojeg su najbolji izvor suhe smokve. 
Tofu, tempeh, sojino mlijeko i ostali proizvodi
Najpopularnija vegetarijanska/veganska namirnica je svakako tofu, zbog svoje svestranosti i mogućnosti upijanja okusa i začina. On može biti različitih tekstura (tvrdi, mekani, svilenkasti) i može se koristiti za pripremu vegetarijanskih verzija gotovo svih klasičnih jela npr. kobasice, kajgana, hamburgeri, mljeveno meso itd. Tempeh je popularan fermentirani sojin proizvod, koji je zbog fermentacije bogati nutrijentima. Među popularne fermentirane sojine proizvode spada i sojin umak, koji kao začin obogaćuje mnoga jela i vrlo je popularan u azijskoj kuhinji (ali i u Europi i Americi). Sojino mlijeko najčešća je zamjena za regularno kravlje mlijeko, posebice ukoliko je dodatno obogaćeno kalcijem. 
Čak ukoliko na veganskom kupovnom proizvodu ne piše da je izrađen od soje (npr. razne veganske kobasice), uvijek je važno provjeriti deklaraciju o proizvodu jer se sojini proteini često koriste u proizvodnji veganskih prehrambenih proizvoda. 
Ipak, tofu se može lako zamijeniti seitanom (ukoliko podnosite gluten), ili čak i izraditi kod kuće od mahunarki (npr. slanutka). 

Izvori:
  • https://hr.healthandmedicineinfo.com/sojabohne-MOL
  • https://krenizdravo.dnevnik.hr/zdravlje/bolesti-zdravlje/alergija-na-soju-uzroci-simptomi-i-lijecenje
  • https://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/Vegetarijanska-prehrana.aspx
  • https://www.vegansociety.com/news/blog/going-vegan-soya-peanut-or-nut-allergy
  • https://www.vegkitchen.com/soy-allergy-whats-vegan-vegetarian/#genesis-nav-primary
  • https://www.livekindly.co/9-vegan-proteins-to-eat-when-youre-allergic-to-soy/
  • https://www.healthline.com/nutrition/vegan-calcium-sources#8.-Some-Fruit-

Kako jesenske (ne)prilike utječu na našu kožu i čime možemo poboljšati zdravlje suhe i osjetljive kože

Kako jesenske (ne)prilike utječu na našu kožu i čime možemo poboljšati zdravlje suhe i osjetljive kože

S dolaskom jeseni, koža prolazi kroz razdoblje prilagodbe zbog promjene temperature, vlage i vjetra, što može izazvati različite probleme poput suhoće, iritacija i prištića. Niže temperature i oštriji vjetar oduzimaju koži vlagu, a boravak u grijanim prostorima dodatno pogoršava stanje, ostavljajući
Koje navike mogu 'ubrzati' pojavu dijabetesa?

Koje navike mogu 'ubrzati' pojavu dijabetesa?

Svjetski dan dijabetesa prilika je da osvijestimo ulogu prehrane, tjelovježbe, sna i mentalnog zdravlja u prevenciji ove bolesti. Dijabetes je metabolički poremećaj koji pogađa milijune ljudi širom svijeta, a nastaje kada tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili ga ne koristi pravilno.
Spavate li dovoljno? Otkrijte tajnu kvalitetnog sna!

Spavate li dovoljno? Otkrijte tajnu kvalitetnog sna!

U današnjem brzom ritmu života, san nekima postaje luksuz. No, kvalitetan san je temelj našeg zdravlja i dobrobiti. Kada dobro spavamo, osjećamo se odmorno, imamo više energije, bolje se koncentriramo i lakše se nosimo sa stresom. Ali kako znati spavamo li dovoljno i što možemo učiniti da poboljšamo

This website uses cookies to provide a better user experience and functionality. Find out more