Briga o zdravlju
trenutno je najvažnija tema i mnogi se pitaju kako izbjeći infekcije i zaraze,
kako se prirodno od istih zaštiti, što konzumirati, a što izbjegavati. No, kako
bismo ispravno postupili, trebamo biti informirani i znati što nam savjetuju
epidemiolozi. Infekcije najčešće
napadaju osobe s jednoličnom prehranom, osobe starije životne dobi i djecu.
Jedan
od glavnih razloga je oslabljeni imunitet, koji je posljedica nedovoljnog unosa
hranjivih tvari u organizam. Imunosni sustav sastoji se od organa (koštana srž, timus i limfni čvorovi) razmještenih po
čitavom tijelu i stanica koje sudjeluju u imunosnim reakcijama. Kako bi sustav
pravilno funkcionirao, nužni su sklad i ravnoteža. Pravilna i
kvalitetna prehrana jedan je od najlakših načina jačanja imuniteta; ako
organizam opskrbimo potrebnim hranjivim
tvarima, možemo smanjiti mogućnost pojave bolesti, a u slučaju da bolest ipak
nastupi, možemo ubrzati oporavak. Neki od hranjivih tvari i namirnica koje
pomažu ojačati imunitet su vitamini C i D, cink, omega-3 i tamna čokolada.
Vitamin C
Neizostavan i ključan
u jačanju imuniteta, a ima i niz drugih prednosti: odgovoran je u sintezi
kolagena, pomaže u apsorpciji željeza, a samim time i formiranju crvenih krvnih
stanica, pretvara folnu kiselinu u njen aktivni oblik, djeluje kao
antihistaminik te na taj način pomaže u olakšavanju simptoma alergija. Ovaj se vitamin
još uvijek istražuje i nastoje se otkriti sva njegova ljekovita svojstva.
Vitamin D
Dobro je poznat kao
'sunčani vitamin' jer se sintetizira pod utjecajem sunca; riječ je o esencijalnom mikronutrijentu koji pomaže u jačanju imunosnog,
endokrinog, kardiovaskularnog i neurološkog sustava. Vitamin D je u očuvanju
zdravlja kostiju podjednako bitan kao i kalcij. Izvrstan izvor vitamina D su
losos, sardine i mlijeko.
Cink
Cink je esencijalni
mineral prisutan u svim organima i tkivima. Najveće koncentracije cinka nalaze
se u mišićima i kostima. Jedna od najpoznatijih uloga cinka je doprinos
normalnoj funkciji imunosnog sustava. Cink utječe i na stvaranje i aktivaciju
bijelih krvnih stanica važnih u borbi protiv infekcija, pa se nedovoljan unos
cinka negativno odražava na broj i funkciju bijelih krvnih stanica, a samim
time i na imunitet.Najbogatiji izvori
ovog minerala su morski plodovi i riba, zatim crveno meso i meso peradi,
orašasto voće, mahunarke, sjemenke, jaja te mlijeko i mliječni proizvodi.
Međutim, ako potrebnu količinu cinka ne možemo dobiti iz prehrane,
plazmolizirani biljni kvasac sadrži ovaj važan mineral za jačanje imuniteta.
Iza ovog naizgled složenog imena stoji proizvod jednostavnog sastava – Strath.
Potpuno prirodan nudi se u obliku sirupa i tableta, a cijelu ponudu pronađite
ovdje.
Omega-3 masne kiseline
I masnoće doprinose
imunitetu i općem zdravlju. Naravno, potrebno
je ograničiti unos zasićenih masti i trans masti koje uglavnom nalazimo u
prerađevinama mesa te hidrogeniranih masti prisutnih u margarinu i keksima na
primjer. No, uz navedena korisna svojstva, masti mogu također uzrokovati i upalna
stanja i ugroziti zdravlje srca. Međutim, povećate li unos dobrih masti iz
biljnih izvora (laneno i maslinovo ulje, orasi, bademi, bademovo mlijeko) u
kombinaciji s plavom ribom (skuša, srdela, inćuni), omogućit ćete tim tvarima da djeluju protuupalno
na organizam što rezultira jačim imunitetom.
Tamna čokolada
Jeste li znali da i
tamna čokolada pomaže u jačanju imuniteta? Zaista, jer sadrži antioksidans
teobromin koji pomaže u jačanju imunosnog sustava tako što štiti tjelesne
stanice od slobodnih radikala. Slobodni radikali su molekule koje tijelo
proizvodi kada razgrađuje hranu ili dođe u kontakt sa zagađivačima, koji mogu
oštetiti stanice i tako pridonijeti bolesti. Valja imati na umu da je tamna
čokolada visoko kalorična te je važno konzumirati je umjereno. Nutricionisti
napominju da tamna čokolada mora sadržavati barem 70% kakaa kako bi imala
povoljne učinke na zdravlje. Provjerite naš
web shop za najbolje ekološke tamne čokolade.
Što još možemo
poduzeti kako bismo ojačali imunosni sustav?
- često prozračivati prostorije u
kojima boravimo
- redovito vježbati i održavati
tjelesnu kondiciju
- izbjegavati alkohol i cigarete
- spavati minimalno sedam sati
dnevno
- izbjegavati zaraze (npr. čestim
pranjem ruku i temeljitom termičkom obradom namirnica – mesa)
- pokušati smanjiti stres koliko god
je moguće.
Ugrožene skupine
Održavanje zdravog imunosnog
sustava važno je za sve nas, međutim, neke su skupine ipak ugroženije od
ostalih. U prvom redu to su osobe starije životne dobi i djeca.Kako starimo, imunosna
reakcija tijela slabi, što posljedično rezultira većim brojem infekcija i većom
pojavom malignih oboljenja. Iako neki ljudi zdravo stare, zaključak mnogih
studija je da, u usporedbi s mlađim ljudima, stariji imaju veću vjerojatnost
obolijevanja od zaraznih bolesti, kao i veću vjerojatnost od smrtnog ishoda kao
posljedica istih. Infekcije respiratornog sustava, gripa, a osobito upala
pluća, vodeći su uzrok smrti kod osoba starijih od 65 godina.Djeca su često
izbirljiva, što znači da obroci ne samo da moraju biti zdravi, već trebaju
imati privlačan miris i okus. Hrana bi trebala pružiti zadovoljstvo te
privlačiti različitim okusima, teksturama i bojama. Jednolična, nezdrava
prehrana kod djece vrlo često rezultira oslabljenim imunitetom. Korisna nadopuna
svakodnevnoj prehrani, osobito u vrijeme povećanih zahtjeva, primjerice tijekom
faza rasta ili za vrijeme virusa i infekcija,
je plazmolizirani biljni kvasac pod jedinstvenim imenom - Strath. U više
od 30 znanstvenih studija dokazana je njegova djelotvornost. Osim što uvelike
podržava imunosni sustav, Strath održava i ravnotežu istog.