Vuče li vas krevet nakon ukusnog i izdašnog obroka? Problemi s umorom i koncentracijom nakon jela relativno su čest problem. Uzroci umora mogu biti razni, poput veličine porcije ili pak vrsta hrane koju unosite u organizam. Kako biste se riješili ovog problema koji može smanjiti kvalitetu života, u nastavku donosimo savjete koji će vam pomoći spriječiti umor nakon jela.
1. Zamijenite jednostavne ugljikohidrate u prehrani
složenima (mahunarke, povrće, kvinoja, heljda, zob). Složeni ugljikohidrati izvor su dugotrajne
energije i njihovom konzumacijom neće vas hvatati umor.
2. Konzumirajte hranu koja sadrži nezasićene masti (avokado, masline, losos, orašasti plodovi). Želudac je prvi organ uključen u probavljanje hrane. Prvo razrađuje ugljikohidrate, onda proteine, a zatim masti. Stoga ako unosite previše masti u organizam, probavljanje će potrajati duže što će vašem tijelu oduzeti više energije, a vi ćete se osjećati umorno.
3. Pripazite na porcije hrane – u tome će vam pomoći i
tablice kalorija.
4. Jedite više manjih porcija, npr. 5 puta dnevno. To će uspostaviti pravilnu probavu i neće toliko opteretiti tijelo. Također, spriječit ćete 'prejedanje' nakon kojeg ćete se osjećati umorno.