Makrobiotičkom prehranom dočekajte jesen spremni!

5.9.2024.

Makrobiotička prehrana se temelji na drevnim principima balansiranja energije tijela kroz pažljiv odabir namirnica, način pripreme i način konzumacije hrane. Njena osnova leži u filozofiji da ono što unosimo u tijelo izravno utječe na naše fizičko i mentalno zdravlje, a ključna je ideja usklađivanje s prirodnim ritmovima i ciklusima.
Jesen je vrijeme promjena, prelaska iz topline ljeta u hladnije dane; onda kada se priroda priprema za zimu. Lišće mijenja boju i pada, cvijeće više ne cvjeta, dani postaju kraći, a temperature niže. U tom periodu, važno je prilagoditi prehranu kako bi se tijelo očistilo od ljetnih "viškova" te pripremilo i ojačalo za hladnije mjesece koji dolaze.
Što je makrobiotička prehrana?
Makrobiotička prehrana se temelji na konzumaciji prirodnih, sezonskih namirnica koje su minimalno obrađene. U središtu makrobiotike su cjelovite žitarice, povrće, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke, uz dodatak morskih algi i fermentiranih proizvoda. Cilj je postići ravnotežu između jin i jang energije kroz odabir namirnica koje pružaju toplinu ili svježinu, ovisno o potrebama organizma i vanjskim uvjetima.
Jin i jang princip u prehrani odnosi se na ravnotežu između hlađenja i zagrijavanja organizma, odnosno suprotnih ali komplementarnih sila koje utječu na naše zdravlje. Prekomjerna konzumacija jedne vrste energije može dovesti do neravnoteže, što se očituje u obliku bolesti, umora, ili emocionalne nestabilnosti.
Jesenski plodovi u makrobiotičkoj prehrani
Jesen obiluje plodovima koji su idealni za makrobiotičku prehranu. To su sezonske namirnice koje prirodno pomažu tijelu da se prilagodi promjenama u okolišu. Evo nekoliko ključnih jesenskih namirnica i načina na koje ih možete integrirati u svoj jelovnik:
  • Bundeva i tikve: Ove namirnice su bogate beta-karotenom, koji je snažan antioksidans te štiti tijelo od slobodnih radikala. Bundeva i tikve su idealne za pripremu toplih juha, pirea ili pečenih jela. One pružaju prirodnu slatkoću i osjećaj topline, što ih čini savršenima za hladnije dane.
  • Kesten: Kesten je savršen za makrobiotičku prehranu jer je bogat vlaknima, vitaminima B skupine i mineralima poput kalija i fosfora. Može se peći, kuhati ili koristiti kao dodatak raznim jelima, poput rižota ili salata.
  • Kupusnjače: Kupus, kelj, brokula i prokulice izvrsni su izvori vitamina C i vlakana, a imaju i snažno detoksikacijsko djelovanje. Pripremite ih na pari, u juhama ili kao prilog glavnim jelima. Fermentirani kupus (kiseli kupus) posebno je dobar za probavni sustav i imunitet.
  • Cjelovite žitarice: Jesen je idealno vrijeme za konzumaciju toplih, hranjivih kaša od cjelovitih žitarica poput ječma, prosa, heljde i smeđe riže. Ove žitarice pružaju dugotrajnu energiju, a bogate su vlaknima, vitaminima i mineralima.
  • Mahunarke: Leća, grah i slanutak su izvrsni izvori biljnih proteina i vlakana. Oni su temelj makrobiotičke prehrane jer pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi i osiguravaju osjećaj sitosti. Pripremite ih u varivima, juhama ili kao prilog uz povrće.
Priprema i konzumacija hrane
U makrobiotičkoj prehrani, način pripreme hrane je jednako važan kao i odabir namirnica. Hranu treba kuhati polako, na niskim temperaturama, kako bi se očuvala njena hranjiva vrijednost. Juhe, variva i pirjana jela savršeni su za jesen jer pružaju toplinu i olakšavaju probavu.
Također, preporučuje se žvakati hranu temeljito, kako bi probavni sustav lakše apsorbirao hranjive tvari. Obratite pažnju na to kako se osjećate nakon obroka - hrana bi trebala pružiti osjećaj lakoće i energije, a ne težine ili pospanosti.
Čišćenje i jačanje tijela
Makrobiotička prehrana je odličan način za prirodno čišćenje tijela. Uključivanjem fermentiranih namirnica poput miso paste, tamarija (sojin umak) i kiselog kupusa, pomažete probavnom sustavu i jačate imunitet. Osim toga, obilje vlakana iz cjelovitih žitarica, povrća i mahunarki potiče eliminaciju toksina iz tijela.
Pored toga, jesen je vrijeme kada se trebamo posvetiti jačanju tijela, pripremajući ga za zimske izazove. Ojačajte imunološki sustav uz pomoć sezonskih namirnica koje su bogate vitaminima i mineralima te izbjegavajte pretjeranu konzumaciju hladnih pića i hrane.
Makrobiotička prehrana u jesen pruža savršenu priliku za balansiranje tijela i uma kroz sezonske namirnice koje su usklađene s prirodnim ciklusima. Pravilnim odabirom i pripremom hrane, ne samo da čistimo tijelo od nakupljenih toksina, već ga i pripremamo i jačamo za nadolazeće hladne mjesece. Usvojite ovaj holistički pristup prehrani kako biste dočekali jesen puni energije i zdravlja.
Izvori:
https://vitamini.hr/hrana-i-zivot/top-dijete/makrobioticka-prehrana-1440/
https://www.tvornicazdravehrane.com/zdravi-kutak/sto-je-makrobiotika-i-kako-uvesti-promjene-u-prehranu-10529/
https://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/Makrobiotika-definicija-principi-recepti.aspx
https://krenizdravo.dnevnik.hr/prehrana/makrobioticka-prehrana-biraju-je-osobe-oboljele-od-raka-evo-koje-su-osnove-i-primjeri-recepata
https://www.bakin-mix.com/2022/09/sto-je-makrobioticka-prehrana-i-moze-li-pomoci-u-borbi-s-celijakijom/

Zdrave marende za vrijedne školarce

Zdrave marende za vrijedne školarce

Počela je nova školska godina! Kako bi vaši školarci mogli maksimalno uživati u novoj školskoj godini i upiti čim više znanja i iskustava, biti će im potrebno puno energije. U današnjem vam blogu donosimo činjenice o najvažnijim makronutrijentima za dječji razvoj i ideje za ukusne i zdrave školske m
Kako hrana koju jedemo utječe na naše raspoloženje?

Kako hrana koju jedemo utječe na naše raspoloženje?

Iako vjerojatno o tome nikada niste razmišljali, naša su crijeva gotovo pa glavni izvor naše snage, jakog imuniteta i dobrog raspoloženja. Nečista koža, pospanost i manjak energije pa čak i neraspoloženost mogu biti posljedica loše probave ili neizbalansirane prehrane. U današnjem blogu saznajemo ko
Smokva – kraljica mediterana

Smokva – kraljica mediterana

Smokva, kao prava kraljica ljeta na Mediteranu, osvojila je srca mnogih generacija zbog svog bogatog okusa, nutritivnih prednosti i svestranosti u kuhinji. Bilo da je jedete svježu, suhu, u desertima ili slanim jelima, smokva je pravi dar prirode koji s pravom zauzima posebno mjesto u ljetnoj gastro

This website uses cookies to provide a better user experience and functionality. Find out more