Ljeto usred zime – moguće je!

9.11.2022.

Izrada zimnice podrazumijeva većinom kiseljenje povrća, izradu domaćih voćnih namaza (marmelade, džemovi, pekmezi) i slanih delikatesa (ajvar). Postoji još jedan način očuvanja i produživanja roka hrane, koji ne uključuje konzerviranje ili pasteriziranje – sušenje!
Sušenje je tehnika izbacivanja vode iz namirnica, čime se smanjuje njihova izloženost gljivicama i bakterijama koje ih kvare. Nadalje, ova tehnika očuvanja hrane bila je korištena još i u starom Egiptu, a zapisi o sušenju voća pronađeni su i među babilonskim zapisima! Narodi tih područja i vremena imali su ograničene količine namirnica, stoga se kvarenje hrane shvaćalo vrlo ozbiljno i na sve načine pokušavalo sprječiti.
Postoji teorija kako je sušenje voća kao tehnika otkriveno kada su sakupljači voća pronašli plodove na podu ispod stabla koji su bili izloženi suncu i time posušeni, te su shvatili kako je ono i dalje jestivo – a između ostalog, da je i slađe od svježeg voća. Sušiti se mogu voće, povrće i gljive.
Nutritivne vrijednosti sušenog voća
Sušeno voće (ovisno o tehnici kojom je sušeno) često ima veće udjele vitamina, minerala i prehrambenih vlakana, što ih čini zdravom užinom – posebice zimi. Fruktoza (voćni šećer) zdrav je izvor brzo rastuće energije, što je dobro ukoliko nam usred radnog dana treba podići energiju. Ona osim energije osigurava i intenzivniji okus plodova, što znači da je sušeno voće slađe od svježeg. To ih čini jednim od omiljenih sastojaka raznih kolača, ali i smoothie-a i slanih jela. Sušeno voće poput grožđica vrlo je popularan sastojak jela poput gulaša i variva, ali i kolača, dok se datulje često koriste kao baza za razne sirove voćne pločice ili zaslađivač zobenih kaša i voćno-povrtnih smoothie-a. Još je popularno sušeno voće poput marelica (koje su odličan prirodan izvor beta karotena), šljiva (poznate prema svom beneficijalnom učinku na probavu zbog obilja vlakana) i tropskog voća poput ananasa, manga i papaje (koje je nažalost često u procesu sušenja dodatno zaslađeno). 
Sušeno povrće i gljive 
U kategoriji povrća može se sušiti gotovo sve, a najpopularniji su mrkva, celer, korijen peršina i začinsko bilje – sve što je potrebno za ukusnu juhu! Povrće nije komplicirano za nabaviti i osušiti, potrebno ga je samo vrlo temeljito oprati i ukloniti nečistoće. Stoga, ukoliko želite zdravu bazu za domaću juhu – osušite povrće sami. S druge strane, sušene gljive smatraju se svojevrsnom delikatesom, a razlog tome je njihova mala rasprostranjenost. Ukoliko želite u svojoj smočnici imati npr. sušene vrganje, morate biti ili vrsni poznavaoc gljiva ili voljni izdvojiti malo više za ovu namirnicu. Kao i kod voća, sušena verzija gljiva i povrća sačuvati će sve arome i nutritivne vrijednosti namirnice, dok su sušene gljive popularne i u obliku praha gdje se koriste za dodavanje arome nekim jelima, primjerice palenti. 
Tehnike sušenja i sušenje kod kuće
Voće, povrće i gljive možete osušiti i samostalno kod kuće, a potrebna vam je samo pećnica ili lijepo i toplo vrijeme. Za sušenje ovih namirnica na prirodan način, potrebno je voće i povrće temeljito oprati i odstraniti koru, te ih narezati na manje komadiće (npr. kockice) ili tanke kriške, položiti na masni papir i držati na suncu oko tjedan-dva. 
Druga opcija je sušenje u pećnici: voće i povrće se suši na 60 celzijevih stupnjeva na opciji ventilatora, a gljive na 80 stupnjeva pod ventilatorom. U procesu sušenja vrata pećnice moraju biti lagano otvorena kako bi vlaga izašla.
Liofilizirano voće
Liofilizacija najnoviji je i najmoderniji proces način sušenja. Ukoliko niste još upoznati s tim izrazom, bez brige – mnogo ljudi za ovu tehniku nikada nije čulo.
Proces liofilizacije isto tako se naziva i sušenje zamrzavanjem. Naime, voće se prvo zamrzne na -50 do -60 stupnjeva a zatim se vlaga uklanja iz plodova vukuumom. Ova tehnika razvijena je kao odgovor na sušenje pri velikim toplinama, gdje se ponekad izgube vrijedni nutrijenti (npr vitamin C koji je termolabilan), ali i zato što pruža dodatnu zaštitu od plijesni i ostalih bakterija. 97% živućih organizama koji inače napadaju naše namirnice i ubrzavaju njihovo kvarenje ne mogu preživjeti proces liofilizacije.
U našem web shopu pronaći ćete Handful liofilizirano voće, koje sadrži voće visoke kvalitete i bez dodatka šećera i konzervansa – jer za tim zaista nema potrebe. Ova namirnica može poslužiti kao dodatak jutarnjoj zobenoj kaši, crispy ukras na kolačima ili samostalno kao zdravi snack.
 
Izvori:
https://marjan-voce.hr/blog-i-novosti/povijest-susenog-voca-109/
https://www.building-body.com/suseno-voce-da-ne/
https://net.hr/magazin/hrana-i-pice/liofilizirano-voce-sto-je-liofizirano-voce-i-kako-nastaje-a5095ff2-3630-11ec-bd7a-4e2a21e07ddd
https://www.kovoli.com/iz-majstorove-radionice/liofilizovano-voce-sta-je/
https://www.centarzdravlja.hr/zanimljivosti/steti-li-konzervirano-voce-zdravlju/
https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/susenje-voca-povrca-gljiva-kod-kuce
https://krenizdravo.dnevnik.hr/prehrana/saznajte-zasto-su-suhe-marelice-dobre-za-vase-zdravlje




Kako jesenske (ne)prilike utječu na našu kožu i čime možemo poboljšati zdravlje suhe i osjetljive kože

Kako jesenske (ne)prilike utječu na našu kožu i čime možemo poboljšati zdravlje suhe i osjetljive kože

S dolaskom jeseni, koža prolazi kroz razdoblje prilagodbe zbog promjene temperature, vlage i vjetra, što može izazvati različite probleme poput suhoće, iritacija i prištića. Niže temperature i oštriji vjetar oduzimaju koži vlagu, a boravak u grijanim prostorima dodatno pogoršava stanje, ostavljajući
Koje navike mogu 'ubrzati' pojavu dijabetesa?

Koje navike mogu 'ubrzati' pojavu dijabetesa?

Svjetski dan dijabetesa prilika je da osvijestimo ulogu prehrane, tjelovježbe, sna i mentalnog zdravlja u prevenciji ove bolesti. Dijabetes je metabolički poremećaj koji pogađa milijune ljudi širom svijeta, a nastaje kada tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili ga ne koristi pravilno.
Spavate li dovoljno? Otkrijte tajnu kvalitetnog sna!

Spavate li dovoljno? Otkrijte tajnu kvalitetnog sna!

U današnjem brzom ritmu života, san nekima postaje luksuz. No, kvalitetan san je temelj našeg zdravlja i dobrobiti. Kada dobro spavamo, osjećamo se odmorno, imamo više energije, bolje se koncentriramo i lakše se nosimo sa stresom. Ali kako znati spavamo li dovoljno i što možemo učiniti da poboljšamo

This website uses cookies to provide a better user experience and functionality. Find out more