Ljeto usred zime – moguće je!

9.11.2022.

Izrada zimnice podrazumijeva većinom kiseljenje povrća, izradu domaćih voćnih namaza (marmelade, džemovi, pekmezi) i slanih delikatesa (ajvar). Postoji još jedan način očuvanja i produživanja roka hrane, koji ne uključuje konzerviranje ili pasteriziranje – sušenje!
Sušenje je tehnika izbacivanja vode iz namirnica, čime se smanjuje njihova izloženost gljivicama i bakterijama koje ih kvare. Nadalje, ova tehnika očuvanja hrane bila je korištena još i u starom Egiptu, a zapisi o sušenju voća pronađeni su i među babilonskim zapisima! Narodi tih područja i vremena imali su ograničene količine namirnica, stoga se kvarenje hrane shvaćalo vrlo ozbiljno i na sve načine pokušavalo sprječiti.
Postoji teorija kako je sušenje voća kao tehnika otkriveno kada su sakupljači voća pronašli plodove na podu ispod stabla koji su bili izloženi suncu i time posušeni, te su shvatili kako je ono i dalje jestivo – a između ostalog, da je i slađe od svježeg voća. Sušiti se mogu voće, povrće i gljive.
Nutritivne vrijednosti sušenog voća
Sušeno voće (ovisno o tehnici kojom je sušeno) često ima veće udjele vitamina, minerala i prehrambenih vlakana, što ih čini zdravom užinom – posebice zimi. Fruktoza (voćni šećer) zdrav je izvor brzo rastuće energije, što je dobro ukoliko nam usred radnog dana treba podići energiju. Ona osim energije osigurava i intenzivniji okus plodova, što znači da je sušeno voće slađe od svježeg. To ih čini jednim od omiljenih sastojaka raznih kolača, ali i smoothie-a i slanih jela. Sušeno voće poput grožđica vrlo je popularan sastojak jela poput gulaša i variva, ali i kolača, dok se datulje često koriste kao baza za razne sirove voćne pločice ili zaslađivač zobenih kaša i voćno-povrtnih smoothie-a. Još je popularno sušeno voće poput marelica (koje su odličan prirodan izvor beta karotena), šljiva (poznate prema svom beneficijalnom učinku na probavu zbog obilja vlakana) i tropskog voća poput ananasa, manga i papaje (koje je nažalost često u procesu sušenja dodatno zaslađeno). 
Sušeno povrće i gljive 
U kategoriji povrća može se sušiti gotovo sve, a najpopularniji su mrkva, celer, korijen peršina i začinsko bilje – sve što je potrebno za ukusnu juhu! Povrće nije komplicirano za nabaviti i osušiti, potrebno ga je samo vrlo temeljito oprati i ukloniti nečistoće. Stoga, ukoliko želite zdravu bazu za domaću juhu – osušite povrće sami. S druge strane, sušene gljive smatraju se svojevrsnom delikatesom, a razlog tome je njihova mala rasprostranjenost. Ukoliko želite u svojoj smočnici imati npr. sušene vrganje, morate biti ili vrsni poznavaoc gljiva ili voljni izdvojiti malo više za ovu namirnicu. Kao i kod voća, sušena verzija gljiva i povrća sačuvati će sve arome i nutritivne vrijednosti namirnice, dok su sušene gljive popularne i u obliku praha gdje se koriste za dodavanje arome nekim jelima, primjerice palenti. 
Tehnike sušenja i sušenje kod kuće
Voće, povrće i gljive možete osušiti i samostalno kod kuće, a potrebna vam je samo pećnica ili lijepo i toplo vrijeme. Za sušenje ovih namirnica na prirodan način, potrebno je voće i povrće temeljito oprati i odstraniti koru, te ih narezati na manje komadiće (npr. kockice) ili tanke kriške, položiti na masni papir i držati na suncu oko tjedan-dva. 
Druga opcija je sušenje u pećnici: voće i povrće se suši na 60 celzijevih stupnjeva na opciji ventilatora, a gljive na 80 stupnjeva pod ventilatorom. U procesu sušenja vrata pećnice moraju biti lagano otvorena kako bi vlaga izašla.
Liofilizirano voće
Liofilizacija najnoviji je i najmoderniji proces način sušenja. Ukoliko niste još upoznati s tim izrazom, bez brige – mnogo ljudi za ovu tehniku nikada nije čulo.
Proces liofilizacije isto tako se naziva i sušenje zamrzavanjem. Naime, voće se prvo zamrzne na -50 do -60 stupnjeva a zatim se vlaga uklanja iz plodova vukuumom. Ova tehnika razvijena je kao odgovor na sušenje pri velikim toplinama, gdje se ponekad izgube vrijedni nutrijenti (npr vitamin C koji je termolabilan), ali i zato što pruža dodatnu zaštitu od plijesni i ostalih bakterija. 97% živućih organizama koji inače napadaju naše namirnice i ubrzavaju njihovo kvarenje ne mogu preživjeti proces liofilizacije.
U našem web shopu pronaći ćete Handful liofilizirano voće, koje sadrži voće visoke kvalitete i bez dodatka šećera i konzervansa – jer za tim zaista nema potrebe. Ova namirnica može poslužiti kao dodatak jutarnjoj zobenoj kaši, crispy ukras na kolačima ili samostalno kao zdravi snack.
 
Izvori:
https://marjan-voce.hr/blog-i-novosti/povijest-susenog-voca-109/
https://www.building-body.com/suseno-voce-da-ne/
https://net.hr/magazin/hrana-i-pice/liofilizirano-voce-sto-je-liofizirano-voce-i-kako-nastaje-a5095ff2-3630-11ec-bd7a-4e2a21e07ddd
https://www.kovoli.com/iz-majstorove-radionice/liofilizovano-voce-sta-je/
https://www.centarzdravlja.hr/zanimljivosti/steti-li-konzervirano-voce-zdravlju/
https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/susenje-voca-povrca-gljiva-kod-kuce
https://krenizdravo.dnevnik.hr/prehrana/saznajte-zasto-su-suhe-marelice-dobre-za-vase-zdravlje




Volimo se zdravo!

Volimo se zdravo!

Veljača je mjesec ljubavi, a Valentinovo prilika da voljenima pokažemo koliko nam znače. No, dok razmišljamo o romantičnim gestama i iznenađenjima, ne smijemo zaboraviti na najvažniju ljubav – onu prema sebi. Ljubav prema sebi nije sebičnost, već svjestan izbor da brinemo o svom tijelu i umu. Ona se
Zimski 'hygge' – kako voljeti zimu

Zimski 'hygge' – kako voljeti zimu

Jeste li čuli za 'hygge'? Skandinavci možda žive u najhladnijim dijelovima europe, ali to ne znači da se i u njihovim domovima tokom dugih zime ne može pronaći ugoda i toplina. U današnjem blogu saznajte o kojim je skandinavcima riječ, što je točno 'hygge' (za koji kažu kako nema prijevoda) te kako
Znate li kako opremiti svoju vegansku smočnicu?

Znate li kako opremiti svoju vegansku smočnicu?

Veganska je prehrana zahtjevna te na samom početku od nas traži dobru organizaciju i informiranost. S dobrim odabirom osnovnih namirnica, možete pripremiti raznovrsna, hranjiva i ukusna veganska jela bez obzira na vaš stil kuhanja. U nastavku donosimo popis namirnica koje su baza kvalite

This website uses cookies to provide a better user experience and functionality. Find out more