Ljekovito bilje za jačanje i otpornost organizma

25.2.2021.

Briga o imunitetu važna je tijekom cijele godine, a posebno u prijelaznim godišnji dobima i sezonama gripe i prehlade. Sezona gripa i prehlada još traje, a bliži nam se i proljeće i proljetni umor. Idealno je vrijeme za jačanje imuniteta. U nastavku pročitajte koje biljke nam pomažu u tome i koje su naše preporuke!
 
Osim vitamina i minerala koje unosimo putem hrane, u jačanju imunološkog sustava mogu sudjelovati i razne ljekovite biljne vrste. U nastavku donosimo nekoliko ljekovitih bilja, koje čuvaju naš imunitet od raznih virusa i infekcija te imaju općenito pozitivan utjecaj na organizam.
 

Lavanda
 
Potječe iz mediteranskog područja, a koristi se već desetljećima kao eterično ulje. Pospješuje respiratornu funkciju, san, opušta mišiće i pomaže protiv prehlade. Također pomaže kod liječenja glavobolje, a pokazao se i pozitivan utjecaj na suzbijanje tjeskobe i depresije. Zbog svojih iznimnih svojstava, prije upotrebe posavjetujte se sa svojim liječnikom jer ulje lavande nije prikladno za sve osobe, posebno trudnice u prva 3 mjeseca trudnoće.
 
 
 
Kadulja
 
Potječe od latinske riječi 'salgvus' što znači ljekovito. Njezino djelovanje je višestruko – antiseptičko, baktericidno i fungicidno. Stari egipćani vjerovali su u ljekovita svojstva ove biljke. Koristili su ju u raznim čajevima kao lijek. I danas, kadulja ima brojne dobrobiti za naš organizam. Prema mnogim istraživanjima, svojstva kadulje pokazala su pozitivno djelovanje na imunitet i kod ublažavanja grlobolje i promuklosti. Kadulja kao biljka često se koristi u pripremi čajeva i eteričnih ulja. Iako vrlo ljekovita, kod konzumacije ove biljke važno je ne pretjerivati u primjeni. Sadrži visoki udio ketona tujona koji u velikim dozama može biti toksičan. Ulje kadulje i preparate koji ju sadrže trebaju izbjegavati djeca, trudnice, osobe s povišenim krvnim tlakom i oboljeli od epilepsije.
 
 
 
Kamilica
 
Kamilica je svima poznata biljka koja ima blagotvoran utjecaj na organizam. Sudjeluje u izgradnji imuniteta, djeluje antibakterijski i antialergijski. Često ju koristimo u obliku čaja i eteričnog ulja. Njezina svojstva otkrivena su još u doba Rimljana, a koristimo ju i danas za brži oporavak od raznih bolesti. Kamilica pomaže u liječenju nesanice, tjeskobe, opeklina i drugih oblika oštećenja kože. U sebi sadrži eterično ulje bisabolol koji pomaže kod upalnih procesa i olakšava bolove. Osim toga, ima opuštajući učinak čime djeluje na smanjenje stresa.
 
Kamlica
 
 
Korijen astragalusa
 
Astragalus je vrlo moćna adaptogena biljka koja značajno povećava otpornost organizma na fizički i psihički stres. Koristi se već stoljećima u kineskoj medicini za liječenje niza oboljenja. Ljekovita svojstva ove biljke često koristimo u obliku praha za prevenciju prehlade, infekcije respiratornog trakta alergija i anemije. Obzirom da sadrži niz antioksidansa, smatra se snažnim borcem protiv slobodnih radikala. Osim toga, pokazao se djelotvornim u borbi protiv stresa. Istraživanja su pokazala da je korištenje astragalusa utjecalo na smanjenje simptoma alergije.
 
 
Korijen anđelike
 
Anđelika je biljka čije dobrobiti su se pokazale još u 10.stoljeću kada se koristila kao povrće i lijek. Stabljika ove biljke može se jesti svježa, a listovi se mogu kuhati u varivu. Osušeni korijen ove biljke koristi se već stoljećima kao lijek, a posebno se koristi u liječenju glavobolje, grlobolje, groznice, upale, infekcije, umora i visokog krvnog tlaka. Često se priprema kao topli napitak.Osim sušenog korijena, može se koristiti i eterično ulje koje se nikako ne preporučuje nanositi prije izlaganja suncu, jer sadrži fotoosjetljivi sastojak koji može izazvati reakcije na koži.Osim što ima brojne prednosti, s ovom biljkom moramo biti oprezni. Konzumiranje svježeg korijena je toksično, te je sušenje obavezno prije daljnje upotrebe. Također, ne preporučuje se djeci, trudnicama i osobama s dijabetesom.
 
 
U prirodi postoje još mnoge ljekovite biljne vrste, mi smo izdvojili nekoliko važnih za naš imuitet i cjelokupno opće stanje organizma. Biljke su moćne i ljekovite, no, vrlo je važna pravilna upotreba.
 
 
Strath plazmolizirani biljni kvasac 
 
Strath prirodni dodatak prehrani temelji se na kvascu i ljekovitom bilju. Stanice kvasca najprije se prihranjuju pomno biranim ekstraktima različitih vrsta ljekovitog bilja, poput kadulje, sikavice, lavande, nevena i mnogih drugih. Sastoji se od 60 vitalnih tvari, 11 vitamina, 19 minerala, 20 aminokiselina od kojih 9 esencijalnih i 11 gradivnih tvari. Sinergija ovih nutrijenata čini organizam jačim te ga održava u homoestazi.
 
Osim što je Strath prava mala riznica nutrijenata, potpuno je prirodan dodatak prehrani, bez umjetnih aditiva, bojila ili aroma, ne sadrži laktozu niti sastojke životinjskog podrijetla što ga čini prikladnim za vegeterijance i vegane. Strath u obliku tableta pogodan je i za oboljele od celijakije jer tablete ne sadrže gluten.
 
Strath plazmolizirani biljni kvasac, osim u našem web shopu,  možete pronaći u specijaliziranim trgovinama i ljekarnama u cijeloj Hrvatskoj: bio&bio, Biosvijet, dm otc trgovine, Garden.
 
Strath prirodan dodatak prehrani
 
Izvori:
https://www.vasezdravlje.com/biljna-ljekarna/ljekovita-kadulja-snaga-za-duh-i-tijelo
https://www.krenizdravo.hr/prehrana/zdravi-recepti/napitak-s-kaduljom-za-grlobolju-i-imunitet
https://www.fitness.com.hr/prehrana/dodaci-prehrani/Astragalus-prednosti-nuspojave.aspx
https://www.centarzdravlja.hr/zdrav-zivot/zdravlje-opcenito/prednosti-ulja-lavande/
https://www.centarzdravlja.hr/zanimljivosti/prednosti-kamilice/

Kako su povezani Božić i zimski solsticij?

Kako su povezani Božić i zimski solsticij?

Zima donosi posebnu magiju sa sobom, a dva važna datuma koja označavaju početak ove sezone su zimski solsticij i Božić. Iako je zimski solsticij astronomski događaj, a Božić vjerski i kulturni praznik, postoji nekoliko zanimljivih veza između njih, te ih možemo povezivati kroz simbole i tradicije. U
Mindful eating: Kako uživati u hrani bez osjećaja krivnje tijekom blagdana

Mindful eating: Kako uživati u hrani bez osjećaja krivnje tijekom blagdana

Blagdani su po mnogočemu magični, ali jedna se činjenica ipak mora priznati: ovo je doba kada se puno kuha, peče i jede. Kako izbjeći prejedanje, a pritom se u potpunosti prepustiti uživanju? Ključ je 'mindful eating' – svjesnom jedenju koje nas uči da ponovno uživamo u hrani na zdrav način, bez str
Pripremite sami svoje blagdanske mješavine začina

Pripremite sami svoje blagdanske mješavine začina

Blagdanski začini imaju nevjerojatnu sposobnost da probude sjećanja, stvaraju ugodu i unesu toplinu u naše domove. Mnogi od tih začina koriste se stoljećima – ne samo zbog okusa već i zbog svojih ljekovitih svojstava. U nastavku ćemo istražiti kako su neke od popularnih mješavina začina nastale, gdj

This website uses cookies to provide a better user experience and functionality. Find out more