Ksilitol se još naziva i brezin šećer zbog toga što je
prvi puta dobiven iz kore brezinog drveta. Ovaj alkoholni šećer se danas može
dobiti i iz kukuruza ili zobi, dok je manje poznata činjenica kako ga sve
biljke i ljudsko tijelo sami proizvode (naravno u vrlo maloj količini). Iz tog
razloga se on smatra prirodnim i ne štetnim za organizam. Uz steviju, on je
najbolja prirodna zamjena za šećer.
U usporedbi s bijelim šećerom, ksilitol ima manju
kalorijsku (energetsku) vrijednost i znatno niži glikemijski indeks, ali je
gotovo istog izgleda. On se preporuča kao zamjena običnom šećeru osobama koje
imaju prekomjernu tjelesnu težinu i onima koji boluju od dijabetesa, dok je
sasvim siguran i za konzumaciju kod djece i trudnica. Također, vrlo dobro
podnosi visoke temperature što ga čini stabilnim, a i savršenim za korištenje u
kuhanju, pečenju kolača ili kao dodatak kavi ili čaju. Ksilitol ne sadrži
fruktozu, te je vrlo stabilan i polako razgrađujuć izvor energije, što je
ujedno i razlog zašto se preporuča za konzumaciju dijabetičarima.
Nakon što smo se upoznali s općenitim činjenicama o
ksilitolu, vrijeme je da navedemo njegove dobre i loše strane:
Benefiti ksilitola:
- smanjuje
količinu visceralnog masnog tkiva (masnoće oko trbuha) i pomaže u kontroliranju
tjelesne težine (prevenciji nakupljanja kilograma)
- ublažava
simptome dijabetesa
- potiče
rad bakterija u crijevima
- potiče
apsorpciju kalcija (koji je važan za zdravlje i čvrstoću kostiju i zubi)
- može
potaknuti veću proizvodnju kolagena
- bakterije
u ustima se njime ne mogu hraniti (dok bijelim šećerom mogu)
- kod
djece umanjuje vjerojatnost pojave upale uha
- ima
probiotičko djelovanje zato što nije do kraja razgradiv, pa se ponaša poput netopivih
vlakana
- može
se koristiti kao stabilizator i produžiti rok trajanja namirnica
- dugoročno
nema nikakve negativne posljedice na ljudski organizam
- pomaže
u borbi protiv kandide
Zašto ga stomatolozi preporučuju?
Stomatolozima je dugoročno zdravlje zuba i usne
šupljine glavni razlog zašto preporučuju bijeli šećer zamijeniti ksilitolom. Obični
šećer bakterije u ustima koriste kao izvor hrane, te se brže razmnožavaju i
čine veću štetu. Te loše bakterije odgovorne su za pretjerano nakupljanje plaka
i proizvode kiselinu koja oslabljuje caklinu – zubi mogu postati lomljivi. Neki
od ostalih negativnih utjecaja su pojava karijesa, upalne bolesti desni i
ubrzano propadanje zubi. Ksilitol ne mogu koristiti kao hranu te se njegovom
konzumacijom smanjuje njihov broj u ustima i štiti usna šupljina i zubi.
Ksilitol ima i neke negativne efekte. Gledajući
negativne efekte na čovjeka, jedino dosada otkriveno jest da kod pretjerane
konzumacije može izazvati probavne smetnje. Simptomi mogu uključivati proljev,
zatvor ili nadutost. Također je važno napomenuti kako je ksilitol izuzetno
toksičan za pse, stoga pripazite kako vaš ljubimac ne bi došao u bilo kakav
kontakt sa ovim zaslađivačem.
Ksilitol glavni je sastojak i zaslađivač korišten u
proizvodnji
True gum proizvoda. True Gum su ukusne žvakače gume, u kojima su sastojci savršeno
kompatibilni i usklađeni: odrađuju svoju zadaću osvježivanja daha, a zbog
prisutnosti ksilitola također će biti dobri suradnici u borbi protiv loših
bakterija u ustima i očuvanju zdravlja usne šupljine.