Smjernice za odabir zdravih masti
Prioritet dajte nezasićenim mastima - Birajte biljna ulja poput maslinovog, avokadovog ili lanenog ulja umjesto zasićenih masti.
Raznolikost je ključna - Pokušajte uključiti različite izvore masti u svoju prehranu kako biste osigurali raznolikost nutrijenata.
Izbjegavajte trans masti - Čitajte etikete i izbjegavajte proizvode koji sadrže trans masti. Najčešće se kriju pod nazivima „djelomično hidrogenizirano" ili „hidrogenizirano biljno ulje" i tome slično. Namirnice koje gotovo uvijek sadrže trans masti su pržena brza hrana (krumpirići itd.), pekarski proizvodi i gotove slastice (krafne, keksi, kiflice, kolači itd.), margarin i prerađene grickalice.
Umjereno konzumirajte zasićene masti - Iako su zasićene masti važne, konzumirajte ih umjereno i dajte prednost nezasićenim mastima kad god je to moguće.
Izvori:
https://encian.hr/hr/novosti/razlika-izmedu-zasicenih-i-nezasicenih-masnoca
https://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/Zasto-su-nam-masti-toliko-bitne.aspx
https://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/15-namirnica-bogatih-zdravim-mastima.aspx
https://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/Omega-3.aspx
https://www.imlek.rs/blog/masti-u-ishrani-sta-su-masti-i-zasto-su-vazne-za-organizam/
https://www.vitalikum.rs/tekstoteka/ishrana/znacaj-masti-u-ishrani
https://personalnitrening.rs/uloga-masti-i-zasto-su-potrebne-u-ishrani/