4 savjeta kako prehranom zaštiti kožu od sunca

4.6.2019.

Sve smo bliže ljetu, a zaštita kože od sunca vrlo je bitna. Kako brinemo o našem tijelu i o onome što unosimo u organizam, tako moramo brinuti i o svojoj koži, svom najvećem organu. Nije bitno kožu zaštiti samo izvana nego i iznutra. Naravno da je direktna zaštita od sunca kao što su kreme ili ulja za sunčanje učinkovita, ali ne smijemo zaboraviti i onu indirektnu zaštitu  - a to je ono što unosimo u svoj organizam. O tome uvelike ovisi zdravlje svih naših organa, pa tako i kože.

 

1. Voće i povrće
 
Raznovrsna prehrana koja sadrži puno voća i povrća tijekom ljetnih mjeseci od iznimne je važnosti, jer je voće i povrće bogato antioksidansima. Najvažnije tvari za kožu svakako su vitamini A, C i E, zatim fitokemikalije, a to su flavonoidi, polifenoli i antocijani te svima poznati beta karoten kojeg često možemo pronaći na popisu sastojaka u preparatima za sunčanje. Fitokemikalije su skupina biološki aktivnih nehranjivih tvari iz bilja koje imaju preventivnu funkciju zaštitite organizma. Flavonoidi mogu se uglavnom naći u bobičastom voću, a polifenoli u zelenom čaju i grožđu. Fitokemikalije zastupljene su u voću kao što su borovnice, grožđe, jabuke, brusnice, kupine i trešnje i u povrću poput brokule, cvjetače, češnjaka, mrkve, šparoga i artičoka.
 

2. Beta karoten
 
Beta karoten je jaki antioksidans. Moguće ga je nabaviti u ljekarnama kao dodatak prehrani, a prirodno se nalazi u voću i povrću koje poprima nijanse od žute do tamnozelene boje kada je posve zrelo. Mrkva, dinja, kruška, špinat i blitva bogati su izvori beta karotena

 
3. Ostali karotenoidi
 
Još jedan biljni pigment koji pomaže koži da se brže prilagodi UV zračenju i štiti DNK kože od indirektnog oštećenja je likopen iz skupine karotenoida koji se nalazi u crvenom voću i povrću te je i zaslužan za njihovu crvenu boju. Nedavna istraživanja utvrdila su da likopen značajno osnažuje obrambene mehanizme kože. Dokazano je da su osobe koje su konzumirale namirnice bogate likopenom bile manje sklone opeklinama od sunca, a ako je koža ipak reagirala, crvenilo je bilo manje u odnosu na osobe koje ga uopće nisu konzumirale. Likopen  najviše sadrže rajčice, a najbolje se u organizmu apsorbira termički obrađen likopen, a to je na primjer umak od rajčice ili pasterizirani sok od rajčice. Likopena ima i u lubenici, grejpu i papaji.

 
4. Korisne masti i vitamini
 
Vrlo je bitno u organizam unositi korisne i zdrave masti važne za zdravlje kože, a mogu se pronaći u nerafiniranim uljima noćurka, konoplje, lana, oraha, plodova divlje ruže te u plavoj ribi i u algama.Vitamini bitni za zdravlje kože su i vitamini B skupine koje nalazimo u integralnim žitaricama te minerali kao cink, bakar, mangan i selen.
 
 
Postoji nekoliko načina kako zaštiti svoju kožu, a jedan je pravilna prehrana. Dovoljnom količinom unosa voća i povrća te zdravih masti i vitamina možemo svom najvećem organu pomoći i zaštiti ga od UV zraka.
 
 

Kako su povezani Božić i zimski solsticij?

Kako su povezani Božić i zimski solsticij?

Zima donosi posebnu magiju sa sobom, a dva važna datuma koja označavaju početak ove sezone su zimski solsticij i Božić. Iako je zimski solsticij astronomski događaj, a Božić vjerski i kulturni praznik, postoji nekoliko zanimljivih veza između njih, te ih možemo povezivati kroz simbole i tradicije. U
Mindful eating: Kako uživati u hrani bez osjećaja krivnje tijekom blagdana

Mindful eating: Kako uživati u hrani bez osjećaja krivnje tijekom blagdana

Blagdani su po mnogočemu magični, ali jedna se činjenica ipak mora priznati: ovo je doba kada se puno kuha, peče i jede. Kako izbjeći prejedanje, a pritom se u potpunosti prepustiti uživanju? Ključ je 'mindful eating' – svjesnom jedenju koje nas uči da ponovno uživamo u hrani na zdrav način, bez str
Pripremite sami svoje blagdanske mješavine začina

Pripremite sami svoje blagdanske mješavine začina

Blagdanski začini imaju nevjerojatnu sposobnost da probude sjećanja, stvaraju ugodu i unesu toplinu u naše domove. Mnogi od tih začina koriste se stoljećima – ne samo zbog okusa već i zbog svojih ljekovitih svojstava. U nastavku ćemo istražiti kako su neke od popularnih mješavina začina nastale, gdj

This website uses cookies to provide a better user experience and functionality. Find out more